Laureata Premiului Nobel pentru Literatură din 2009, scriitoarea germană, născută în România, Herta Muller, a fost spionată şi turnată la Securitate de un coleg, şi el etnic german din România.
Adevărurile nu ţin cont de trecerea timpului, ele ies la iveală în ciuda tuturor eforturilor de a le ascunde. Pentru informaţia privind-o pe Herta Muller a fost suficient interesul manifestat de postul de televiziune german ARD, care a dat-o publicităţii azi, relatează AFP.
Scriitorul Franz Thomas Schleich, care locuieşte în Germania, în localitatea Ludwigshafen, este cel care, în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu, a acceptat colaborarea cu Securitatea, sub numele de cod "Voicu", potrivit postului ARD, care citează martori din epocă, precum şi documente care provin din arhivele fostei Securităţi.
Schleich a emigrat în Germania, unde s-a prezentat drept o victimă a regimului comunist, şi activează în prezent ca purtător de cuvânt al unei companii producătoare de linoleum. El ar fi turnat-o iniţial la Securitate pe Herta Muller, pentru ca ulterior, după ce el însuşi s-a refugiat în Germania, să continue s-o spioneze pe aceasta.
ARD l-a abordat pe Schleich, trimiţându-i câteva întrebări pe mail, dar acesta a refuzat să comenteze direct acuzaţiile care-i sunt aduse, mulţumindu-se cu a afirma doar că Securitatea obişnuia să falsifice documente.
La rândul său, Herta Muller (exilată în Germania în 1987), intervievată de ARD, a declarat că "Voicu" şi Schleich, care se număra printre prietenii săi, sunt chiar una şi aceeaşi persoană. Cu această ocazie, ea a cerut deschiderea unei anchete oficiale la adresa foştilor informatori ai Securităţii care locuiesc în prezent în Germania.