x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hocheiul mondial, în doliu după accidentul aviatic din Rusia

Hocheiul mondial, în doliu după accidentul aviatic din Rusia

08 Sep 2011   •   07:05

Lumea hocheiului pe gheata este in doliu dupa ce, ieri, un avion Yakovlev 42 ce transporta echipa Lokomotiv Yaroslavl s-a prabusit. In accident au murit 43 de persoane.

"Este ziua cea mai neagra din istoria acestui sport. Nu este doar o tragedie a rusilor. Este o tragedie teribila pentru intreaga comunitate a hocheiului pe gheata", a declarat elvetianul Rene Fasel, presedintele Federatiei Internationele de Hochei pe gheata.

"Sunt in stare de soc!!!!! R.I.P. (Odihniti-va in pace). Este o tragedie nationala. E groaznic", a declarat vedeta rusa din NHL, Aleksandr Ovechkin, pentru cotidianul Washington Post.

Lotul echipei Lokomotiv Yaroslavl, campioana Rusiei in 1997, 2002 si 2003, includea sase internationali din afara Rusiei (suedezul Stefan Liv, slovacul Pavol Demitra, letonul Karlis Skrastins, cehii Josef Vasicek, Jan Marek, Karel Rachunek) si numerosi fosti jucatori din NHL.

"Desi s-a produs la mii de kilometri de patinoarele noastre, aceasta tragedie reprezinta o pierdere catastrofala pentru lumea hocheiului si pentru NHL, care a pierdut multi tati, copii, colegi si prieteni care la un moment dat au excelat in campionatul nostru", a afirmat si presedintele NHL, Gary Bettmann.

Lou Lamoriello, presedintele echipei New Jersey Devils, care cunostea mai multi jucatori ai echipei din Iaroslavl si intregul staf tehnic, a fost socat de vestea accidentului: "Nimic nu putea pregati lumea hocheiului pentru aceasta veste devastatoare. Acest accident tragic ne-a lasat fara glas".

"Cunosteam jumatate din echipa. La inceput nu am crezut... apoi, mi s-a facut rau", a declarat sportivul rus Artem Anisimov, fost jucator al formatiei Lokomotiv, in prezent component al echipei New York Rangers.

Moartea antrenorului canadian Brad McCrimmon a provocat o unda de soc in Canada. "Cu totii ne gandeam ca el este invincibil", a declarat Ken King, presedintele Flames Clagary, echipa cu care McCrimmon a castigat Cupa Stanley ca jucator, in 1989.

Doi dintre sportivii rusi decedati, Ghenadi Churilov si Serghei Ostapciuk, s-au aflat in Quebec, la inceputurile carierei. "Sunt extrem de intristat de aceasta veste teribila", a afirmat intr-un comunicat comisarul LHJMQ, Gilles Courteau, citat de Mediafax.

Hocheistii cehi Jan Marek, Karel Rachunek si Josef Vasicek, campioni mondiali, capitanul nationalei Slovaciei si fost jucator in NHL, Pavol Demitra, si campionul olimpic, suedezul Stefan Liv, se numara printre victimele accidentului aviatic. Jucatorul rus Alexandre Galimov a supravietuit, insa starea sa este critica, iar del de-al doilea supravietuitor este un steward al companiei Yak-Service.

×