x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Holding in Petrochimie - Bider, la Darmanesti

Holding in Petrochimie - Bider, la Darmanesti

de Mirela Romanet    |    14 Feb 2006   •   00:00
Holding in Petrochimie - Bider, la Darmanesti

Omul de afaceri Uri Bider sustine ca Rafinaria Darmanesti ii apartine si crede ca pana la finele acestui an o va reporni si va produce componente inferioare din titeiul brut. Pana una-alta, holdingul lui Bider este impotmolit in probleme juridice.

Omul de afaceri Uri Bider (foto) sustine ca Rafinaria Darmanesti ii apartine si crede ca pana la finele acestui an o va reporni si va produce componente inferioare din titeiul brut. Pana una-alta, holdingul lui Bider este impotmolit in probleme juridice.

ACTIONARII. Firmele lui Uri Bider vor sa-si faca un cap de pod in Romania prin afacerile demarate in Bacau. Omul de afaceri a declarat ca proprietarul real al Rafinariei Darmanesti este tot grupul de firme Alfa Oil, prin intermediul societatii romanesti Internaft, care ii are ca actionari principali pe Teodor Cuzino si Yoav Stern, ginerele lui Cuzino si sotul realizatoarei tv Oana Cuzino. Mai mult, Bider a apreciat ca, incepand cu cea de-a doua jumatate a acestui an, intentioneaza sa o redea in folosinta. El a dezvaluit ca, desi rafinaria inmormantata de Corneliu Iacobov a fost cumparata pe acte de alta firma, banii pentru achizitia acesteia provin de la Alfa Oil, si prin urmare ei sunt cei care controleaza destinul Rafinariei Darmanesti. Potrivit lui Uri Bider, Rafinaria Darmanesti face parte dintr-un program care include si RAFO si care presupune o activitate in sistem holding.

Declaratiile lui Uri Bider sunt cu atat mai surprinzatoare, cu cat, cel putin pe acte, firma Internaft, proprietara Rafinariei Darmanesti, ar trebui sa fie mai apropiata de Marian Iancu decat de noul proprietar de la RAFO.

PROPRIETARI CONTROVERSATI. Rafinaria Darmanesti s-a vandut la licitatie in urma unui proces de lichidare judiciara in iunie 2005. Tranzactia a fost pastrata "la secret" de lichidatorul judiciar, un avocat din Onesti. Abia la finele lunii august 2005 a fost facut public faptul ca vanzarea a avut loc pentru suma de 330 de miliarde de lei, bani achitati deja de noul cumparator, firma Internaft din Bucuresti. Intre timp, problema s-a complicat pe plan juridic, deoarece reprezentantii Fiscului sunt nemultumiti de modul in care vor fi impartiti banii obtinuti din vanzarea Rafinariei Darmanesti. Ei s-au aratat scandalizati ca din cele 330 de miliarde cu care s-a vandut rafinaria, lichidatorul a alocat, "pe criterii doar de el stiute", doar doua miliarde de lei la bugetul statului, in conditiile in care Rafinaria Darmanesti avea datorii la buget de aproape 4.000 de miliarde de lei. Pe locul doi, ca valoare a banilor incasati din vanzare, se claseaza chiar lichidatorul, care isi trage in contul sau 30 de miliarde, comisionul de lichidare, iar restul de 298 de miliarde de lei revin, potrivit impartelilor facute de lichidator, doar OMW, fostul SNP Petrom. Fiscul spune ca-i suspect modul in care lichidatorul societatii, avocatul Alexandru Tabarcea, a ajuns la concluzia ca OMV, fosta SNP Petrom, trebuie sa primeasca aproape toata suma incasata din vanzarea rafinariei si a cerut judecatorului sindic doua expertize care sa lamureasca aceasta problema.

EXPLICATIE. Pe de alta parte, nici in privinta celeilalte rafinarii situatia nu este clara. Pentru ca firma Balkan Petroleum, actionarul majoritar al RAFO Onesti, a notificat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca renunta la contractul de novatie privind cedarea actiunilor RAFO catre Calder-A International. Acest lucru a starnit furia reprezentantilor Calder-A International, care au cerut judecatorilor executarea contractului prin care Balkan Petroleum s-a angajat sa vanda RAFO, intrucat Iancu a incasat banii pe tranzactie. "Eu i-am avertizat ca mai intai sa ia sarmaua si dupa aceea sa dea paraua, dar cei de la Calder au zis ca au batut palma cu Marian Iancu si ca acesta este om de onoare. Acum BkP a luat si banii si vrea sa ramana si cu rafinaria", a explicat, plastic, Marin Anton care este situatia juridica a planurilor pe care si le face Uri Bider in Romania.

×