x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iad în nordul ţării

Iad în nordul ţării

de Diana Scarlat    |    26 Iul 2008   •   00:00
Iad în nordul ţării

Iadul vine de la rîurile mici şi mijlocii. După ce joi s-a abătut teroarea peste Maramureş, ploile au acoperit ieri şi Moldova. Rîurile Suceava şi Siret au ieşit din matcă, acoperind mai multe localităţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi. Sute de oameni au fost evacuaţi de autorităţi. Alte mii de oameni au rămas fără gospodării.

Trecea o moară pe Siret

Iadul vine de la rîurile mici şi mijlocii. După ce joi s-a abătut teroarea peste Maramureş, ploile au acoperit ieri şi Moldova. Rîurile Suceava şi Siret au ieşit din matcă, acoperind mai multe localităţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi. Sute de oameni au fost evacuaţi de autorităţi. Alte mii de oameni au rămas fără gospodării.


Disperare, lacrimi, deznădejde. Potopul a lovit iar în nordul ţării, distrugînd tot ce reuşiseră să agonisească năpăstuiţii inundaţi ani la rînd. Ploile au lovit din nou 72 de localităţi din şase judeţe. Autorităţile au evacuat sute de oameni, dar mulţi au refuzat să-şi părăsească propriile case. La cei izolaţi s-a putut ajunge numai cu bărcile pneumatice, în lipsa drumurilor şi a podurilor care-au fost luate de ape. Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a intervenit pentru salvarea persoanelor izolate de ape. MIRA a anunţat ieri că în judeţul Suceava vor fi trimise 30 de tone de motorină şi 12.000 de litri de apă minerală, iar în judeţul Iaşi, în localitatea Costeşti, 5.000 de litri de apă minerală, care se vor distribui cu sprijinul autorităţilor publice locale.


COD ROŞU. În şedinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă s-a hotărît ieri instituirea codului roşu de inundaţii pe rîurile Siret şi Suceava, de la ora 13:00, pînă astăzi la ora 16:00. Pe rîurile Tisa, Vişeu şi Iza s-a instituit codul portocaliu. În rest, se păstrează codul galben emis cu trei zile în urmă. Prima victimă a ploilor a fost un bărbat de 67 de ani, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit sub ape la Borşa, în Maramureş.


PAGUBE. Bilanţul inundaţiilor din aceste zile este tragic: doi morţi, peste 1.000 de gospodării distruse, 639 de fîntîni, 54 km de drumuri naţionale, 173 km de drumuri judeţene, 162 poduri şi podeţe, 674 de hectare de teren agricol, 830 de păşuni şi fîneţe. Aproape 130 de localităţi din trei judeţe au avut probleme în alimentarea cu energie electrică, zece linii de tensiune fiind distruse şi alte 14 fiind afectate parţial. Nouă stîlpi de curent au fost rupţi de ape şi 500 de posturi de transformare au suferit defecţiuni. Cel mai afectat este judeţul Suceava.


DRUMURI ÎNCHISE. Inundaţiile au perturbat circulaţia pe mai multe drumuri din ţară, cea mai gravă situaţie fiind în Moldova, din cauza unui dig fisurat de ploi în judeţul Suceava. Drumul Naţional 17A, care face legătura între Cîmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi a fost blocat din cauza unui pod distrus pe Rîul Suceava. În localitatea Marginea, circulaţia a fost deviată pe rutele DN 2E Horodnic de Sus – Vicovul de Jos si DN 2H Volovăţ – Arbore. De asemenea, a fost blocat DN 73C, între Curtea de Argeş şi Piatra, rutele ocolitoare fiind prin Cîmpulung spre Piteşti pe DN 73 şi în continuare spre Rîmnicu-Valcea, iar din Rîmnicu-Valcea spre Piteşti, pe DN 7, apoi pe DN7C spre Curtea de Argeş.

 

Instabilitate

Chiar dacă astăzi, la ora 12:00, expiră codul galben de ploi instituit de ANM pentru judeţele din nordul Moldovei şi Maramureş, vremea va continua să fie instabilă în acest week-end. Astăzi, în zona montană, cantităţile de precipitaţii vor ajunge şi la 25 l/mp. De mîine, ploile se mai domolesc, dar nu vor dispărea definitiv. Cerul va prezenta înnorări accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. La mare, vremea va avea aceleaşi caracteristici ca la munte. În Bucureşti, sînt aşteptate ploi trecătoare, însoţite de descărcări electrice.

×
Subiecte în articol: observator suceava