x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iapă captivă într-o groapă de aproape doi metri adâncime, salvată de pompierii suceveni

Iapă captivă într-o groapă de aproape doi metri adâncime, salvată de pompierii suceveni

de Paul Ciurari    |    04 Ian 2013   •   22:14
Iapă captivă într-o groapă de aproape doi metri adâncime, salvată de pompierii suceveni

Calul era înhămat la o căruţă când a căzut într-o groapa de lut, săpată pe marginea unui drum de căruţe. Nici animalul şi nici stăpânii nu au văzut groapa care era acoperită cu zăpadă. "Eram în faiton cu băiatul meu şi dintr-o dată a căzut în groapă. Era zăpadă pe deasupra şi nu am văzut nimic", ne-a povestit Lucia Spoială, proprietara calului.  "Groapa asta este săpată de oameni pentru lut şi n-am ştiut de ea", a continuat femeia.
 
Animalul  a ajuns într-o poziţie imposibilă şi nu a mai putut ieşi singur. I-a rămas una dintre copitele din spate în afara gropii, iar orice mişcare greşită putea duce la ruperea piciorului.

Stăpânii au sunat la 112, la faţa locului ajungând lucrărorii ISU de la Detaşamentul Suceava.
 
 Numai eforturile extraordinare ale proprietarilor şi ale pompierilor au ţinut-o pe iapa Stela în viaţă. Animalul zăcea cu capul afundat în pământ, gata să-şi de-a ultima suflare, însă salvatorii au continuat lupta.

Cu ajutorul unui  motostivuitor salvatorii au ridicat rând pe rând, mai întâi spatele şi apoi partea din faţă a animalui, pentru a proteja piciorul rămas afară, după care salvatorii au reuşit să ridice animalul într-o poziţie în care îşi putea susţine singur capul. Cu ajutorul unor chingi au reuşit să tragă apoi animalul afară din groapă.

Operaţiunea de salvare nu a fost deloc uşoară, pe o vreme de lapoviţă şi cu vânt puternic.  A fost o cursă contra-cronometru, mai ales din cauza apropierii nopţii şi a scăderii bruşte a temperaturii. Din fericire, efortul a meritat: iapa nu avea fracturi sau alte leziuni grave.

×