x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iarna autentica - Temperaturi sub zero grade si ninsori

Iarna autentica - Temperaturi sub zero grade si ninsori

de Sorin Anghel    |    01 Noi 2006   •   00:00
Iarna autentica - Temperaturi sub zero grade si ninsori

Favorizate de temperaturile negative, precipitatiile sub forma de ninsoare si-au facut aparitia in zona montana. La Balea Lac, iarna si-a intrat in drepturi, stratul de zapada avand o grosime de 30 de centimetri.

Vremea rea din ultima perioada a adus iarna in unele locuri din Romania. La Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, anotimpul rece si-a intrat in drepturi.

IZOLATI LA BALEA. Transfagarasanul sau DN 7C, soseaua care asigura legatura intre municipiile Pitesti si Sibiu, a fost inchis, din pricina vremii, inainte de termenul stabilit de Directia de Drumuri. Turistii ramasi duminica seara la Cabana Balea Lac au avut surpriza neplacuta sa constate ca nu mai pot pleca cu masinile catre casa. A fost nevoie de interventia echipajelor de deszapezire, care luni au urcat pentru ultima oara in acest an in Muntii Fagaras.

VARIANTA. In aceste conditii, cei care vor sa-si petreaca timpul liber la Balea Lac trebuie sa apeleze la telecabina care face legatura cu Balea Cascada. Pana aici puteti ajunge cu automobilul, drumul prezentandu-se in conditii foarte bune in aceasta perioada a anului. O calatorie pe instalatia de transport pe cablu s-a scumpit incepand de astazi, pretul crescand de la 20 la 30 de lei. Zapada masoara 30 de centimetri, insa nu se poate schia deocamdata. "Turistii ne cauta pentru liniste. Deocamdata trebuie sa ne multumim doar cu oameni de zapada sau bulgareli serioase. Lacul inca nu a inghetat, pentru ca temperatura nu a trecut prea mult sub valoarea de zero grade Celsius", a declarat Arnold Klingeis, cel care se ocupa de administrarea cabanei de la Balea Lac.

VIJELIE. Precipitatii sub forma de zapada s-au mai inregistrat si in Retezat, Parang, Calimani sau Bucegi, dar si in Masivul Postavaru din Poiana Brasov. A nins si la altitudini mai mici, Arieseni, Straja, Vatra Dornei, Paltinis, Borsa sau Baile Harghita fiind doar cateva dintre acestea. Administratorii partiilor au anuntat insa ca schiorii mai au de asteptat pana la deschiderea sezonului 2006-2007. Stratul de zapada, gros de numai cativa centimetri, inca nu permite practicarea sporturilor de iarna.

URMEAZA TREI ZILE CU FRIG
Administratia Nationala de Meteorologie nu are vesti deloc bune in ceea ce priveste vremea din urmatoarea perioada. Prognoza pentru astazi indica ninsoare la peste 1.000 de metri altitudine, in special in Carpatii Occidentali si cei Orientali. Maine, vremea se va raci si mai mult, iar cerul va fi noros. Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare in Carpatii Meridionali si de Curbura. Tot pentru joi, meteorologii au anuntat ca este posibil sa ninga chiar si in Bucuresti. Vineri, vremea va continua sa se raceasca. Precipitatiile sub forma de ninsoare vor fi pe arii restranse si destul de slabe cantitativ.
×
Subiecte în articol: observator bălea balea lac