x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iarnă serioasă in judeţul Harghita

Iarnă serioasă in judeţul Harghita

de Sorin Anghel    |    23 Oct 2007   •   00:00
Iarnă serioasă in judeţul Harghita
Sursa foto: MIRCEA ROSCA (C)/

Vremea s-a mai "indulcit" ieri, chiar dacă a continuat să plouă in majoritatea regiunilor ţării.

NINSORI


Vremea s-a mai "indulcit" ieri, chiar dacă a continuat să plouă in majoritatea regiunilor ţării.

STOP. Din cauza zăpezii, a riscului producerii de avalanşe şi a alunecărilor de teren, traficul rutier pe Transfăgărăşan, cea mai inaltă şosea din Romănia, intre Piscul Negru şi Bălea-Cascadă, a fost inchis. Această restricţie va fi valabilă pănă la 30 iunie 2008. In mod normal, circulaţia ar fi trebuit inchisă la 1 noiembrie. In zona Bălea Lac există riscul producerii unor avalanşe, motiv pentru care salvamontiştii ii avertizează pe turiştii care ajung in zonă să fie echipaţi corespunzător.

PERICOL. Judeţul Harghita, considerat polul frigului din Romănia, trăieşte o iarnă veritabilă in aceste zile. Ieri, circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate pe toate drumurile, din cauza zăpezii depuse pe suprafaţa carosabilă. Duminică s-a produs un accident grav, in urma căruia au murit cinci persoane. Nici in zilele următoare situaţia nu se va schimba, mai cu seamă că avertizarea cu cod galben remisă ieri de ANM vizează şi Harghita. Ieri a fost remisă şi o avertizare hidrologică, valabilă pentru judeţele din zona de munte şi de deal. Pănă joi, 25 octombrie, autorităţile locale sunt in alertă, existănd pericolul producerii unor viituri cauzate de topirea rapidă a zăpezii. Bazinele hidrologice afectate sunt cele ale răurilor Timiş, Bărzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova şi Suceava.

Pătrunderea de aer rece in bazinul central al Mării Mediterane s-a soldat cu dezvoltarea de cicloni in această parte a Europei, care la răndu-le au fost dirijaţi de circulaţia aerului in acel moment către Peninsula Balcanică şi implicit in Romănia. Aerul rece, prezent in apropierea solului şi la nord de ţara noastră, şi un cămp ridicat de presiune in cuplaj cu acele formaţiuni ciclonice au condus la intensificarea văntului in ţară. In configuraţia cămpului de presiune, nu se vor produce modificări importante; mai mult de atăt, şi alte unde ciclonice se vor mai apropia de sudul Romăniei spre seară şi măine noapte, aşa că văntul va rămăne intens, iar ploile vor fi insemnate cantitativ la deal. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI - max. 15°C - min. 8°C

          Â

Azi (marţi):

Vremea se va menţine instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar seara şi noaptea va ploua,

posibil insemnat cantitativ.

Măine (miercuri):

Vremea va fi instabilă.

Cerul va fi noros şi va ploua ziua.

Maxima: 14°C, iar minima: 8°C.

Poimăine (joi):

Cerul va fi noros, insă condiţiile de ploaie vor fi reduse. Noaptea

şi dimineaţa va fi ceaţă.

Maxima: 16°C, iar minima: 7°C.

La munte

Azi (marţi):

Cerul va fi noros, pe arii extinse va ploua. Cantităţile de apă vor depăşi local 25... 30 l/mp şi izolat 40... 50 l/mp. In Munţii Banatului, la altitudini mai mari de 1.800 m, trecător vor fi lapoviţă şi ninsoare.

Măine (miercuri):

Cerul va fi noros şi ziua pe arii extinse va mai ploua. In Carpaţii Orientali, cantităţile de apă mai pot fi insemnate.

Poimăine (joi):

Cerul va fi mai mult noros, local va ploua, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. Noaptea şi dimineaţa, pe văi se va produce ceaţă.

Drumeţii

Gărda de Sus - Mununa - Scărişoara

Din centrul comunei Gărda de Sus pleacă drumul DN 75 pe Valea Gărda Seacă, pe care porneşte traseul nostru, impreună cu banda albastră şi roşie. La confluenţa cu Ordăncuşa, marcajul urcă pe culmea separatoare, pe deasupra casei, ce domină podul de beton. Ne angajăm intr-un urcuş pe dealul Mununa, pănă ce ajungem intr-o şa, de unde urmează un coborăş domol spre Peştera Scărişoara.

Trusa medicală: O mică trusă de medicamente pentru drumeţii montane nu trebuie să lipsească nici unui turist. Aceasta trebuie să conţină: Aspirină, Vitamina C,

Midocalm, Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, faşă elastică, leucoplast antiseptic. Vitamina C este un energizant foarte bun şi reduce consumul de apă.

Azi in ţară

Oraşe importante - Temperatura maximă

      Â

Bacău  14°C

Baia Mare       18°C

Braşov 13°C

Buzău  17°C

Cluj-Napoca   16°C

Constanţa        18°C

Craiova           13°C

Deva   10°C

Galaţi  11°C

Iaşi      15°C

Miercurea Ciuc 12°C

Oradea 16°C

Piteşti  15°C

Sibiu    12°C

Suceava          10°C

Tărgu-MureşÂ   16°C

Timişoara        15°C

×
Subiecte în articol: observator