x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Rând “nemţesc” la cârnatul românesc. “Unirea să se facă şi construind autostrada Iaşi-Tg. Mureş” (fotoreportaj)

Iaşi: Rând “nemţesc” la cârnatul românesc. “Unirea să se facă şi construind autostrada Iaşi-Tg. Mureş” (fotoreportaj)

de Cristinel C. Popa    |    01 Dec 2014   •   14:44
Iaşi: Rând “nemţesc” la cârnatul românesc. “Unirea să se facă şi construind autostrada Iaşi-Tg. Mureş” (fotoreportaj)
Sursa foto: Cristinel C. Popa/Jurnalul Naţional

Iaşi, Piaţa Unirii. Dimineaţa totul a început cu un spectacol de muzică populară. A cântat şi Zinaida Julea, de dincolo de Prut. Au urmat pe rând: slujba religioasă, de la care a lipsit ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alocuţiunile rostite de oficialităţile locale, parada oficială - militari însoţiţi de tehnica militară, câinii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. După care s-au depus coroane de flori, au fost împărţite cele 7500 de porţii de fasole cu cârnaţi preparate la cantina socială şi în alte locaţii. Hore, dans, muzică populară. Câteva mii de ieşeni au participat în Piaţa Unirii la manifestări. Mulţi copii, aduşi de părinţi. Copii ce purtau steagul tricolor, cocarde, unii îmbrăcaţi în haine populare.

Protest la manifestările ieşene dedicate Zilei României
Dintre cei care au luat cuvântul, Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei s-au remarcat prin îndemnuri la unitate. Adomniţei a sugerat chiar ca unirea să se facă şi construind autostrada Iaşi-Tg. Mureş, un vechi proiect dorit foarte mult de politicienii locali. La parada militară a avut loc şi un mic incident. O familie din Iaşi - familia Agapi a întins o mică pancartă în calea militarilor ce se porniseră la defilat. Era ţinută de o parte de mama, Andreea Agapi şi de cealaltă de fetiţa ei. Pe ea scria: “Primăria ne-a tăiat abuziv apa, căldura”. Au intervenit organele de ordine şi cei doi protestatari au fost înlăturaţi. A urmat apoi “pelerinajul” sărăcimii către locul unde se ofereau porţiile de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. În acest an rândul a fost parcă unul “nemţesc”. Un rând ordonat, “nemţesc” la cârnatul românesc! În ordine, străjuiţi de gradene de metal oamenii stăteau la rând încă de la ora zece. Au ignorat până şi spectacolul din piaţă, care s-a terminat la ora 11.00. În capul cozii o pereche de ţigani sosiţi de la Ciurea. El purta un baston. Alături, un bătrân se confesa reporterului. “Am venit în piaţă de pe la 7.00 dimineaţă. La rând stau de circa două ore”. Cerşetori, oameni în vârstă, copii, familii de ţigani, în general oameni nevoiaşI ce s-au bucurat sincer de porţiile calde. Apoi, înfierbântaţi de vinul fiert primit au poposit în Piaţa Unii unde deja oamenii dansau, înlănţuiţi în hore pe ritmurile intepretei locale de muzică populară: Laura Lavric. Oamenii dansau până şi în mijlocul străzii, retraşi. Fluturau tricolorul şi fredonau imnul. Săreau în sus cu copii încolăciţi pe după umeri. Printre ei au fost şi destui basarabeni de dincolo de Prut ce veniseră parcă direct de la votare. O familie de tineri se plimba pe bicicletele. Aveau steguleţe tricolore montate la ghidon (foto). Moldovenii din Iaşi şi din împrejurimi au fost mândri de ziua naţională a României.


×