În urma recursului formulat de Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat, marţi, decizia Curţii de Apel Timişoara, privind retrocedarea a 166.613 de hectare de pădure în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina şi a retrimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj- Napoca.
Acest proces a început în urmă cu cinci ani şI a fost strămutat la mai multe instanţe de judecată. În martie 2007, Tribunalul Suceava a admis o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) şi obliga RNP- Direcţia Silvică Suceava să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare de pădure. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara, care a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007, prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra celor 166.613 de hectare de pădure, decizie împotriva căreia RNP Romsilva a formulat recurs, pe care ICCJ l-a admis marţi şI a retrimis dosarul spre rejudecare.
Încă din prima fază a procesului, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor atrăgea atenţia asupra "unei ilegalităţi care poate prejudicia statul român cu peste 10 miliarde de euro”. Astfel, FAP preciza: "Se solicită, fără o susţinere legală, a fi acordate din proprietatea statului nu mai puţin de 166.813 ha pădure, precum şi sedii de cantoane silvice, anexe şi spaţii de refugiu de către un grup de 22 de persoane fizice(iniţial, printre acestea se număra şI liderul PDL Gheorghe Flutur, dar, ulterior, acesta s-a retras -n.red. ), constituite în «Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei».
Înfiinţată ca persoană juridică de drept privat în anul 2000, fundaţia se doreşte a fi continuatoarea unei persoane juridice de drept public, căreia i-a preluat şi numele- Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei - persoană juridică de drept public înfiinţată de statul român, prin lege, în anul 1925, şi care nu era proprietarul celor 166.813 ha pădure invocate, ci doar le avea în folosinţă”.
Pe de altă parte, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor mai arăta că "Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei înfiinţat în anul 2000, este compus din fondatori care nu există ca persoane fizice în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor "( de exemplu, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu s-au înregistrat cu numele reale, cu care figurează pe cărţile de identitate- n.red. ) şI ca urmare, solicita ca "organele oficiale ale administraţiei de stat, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Comisiile pentru cercetarea abuzurilor de la Senat şi Camera Deputaţilor şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să se sesiseze din oficiu pentru a împiedica acest sacrilegiu”.
În legătură cu decizia de marţi a ICCJ, de a trimite dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj- Napoca, directorul general al RNP Romsilva, Valerian Solovăstru, a declarat pentru Mediafax :"Era o soluţie aşteptată. Vom putea pregăti apărarea mult mai bine decât în procesul de la Timişoara. E un semnal foarte clar pentru cei care au subminat acţiunea noastră. Aceştia ar trebui să-şi dea demisia de onoare".