x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încălzirea globală: Uragane mai puternice

Încălzirea globală: Uragane mai puternice

de Alexandru Nastase    |    16 Sep 2008   •   00:00
Încălzirea globală: Uragane mai puternice

Forţa uraganelor din ultimele săptămîni a readus discuţia cu privire la cît de mult contribuie încălzirea globală la propagarea acestor furtuni.
Ca de obicei, părerile sînt împărţite,  iar disputele sînt foarte acute.

18 furtuni tropicale au lovit pînă acum insulele din Atlanticul de Vest şi coastele Americii de Nord în sezonul de vară al acestui an.

 
Forţa uraganelor din ultimele săptămîni a readus discuţia cu privire la cît de mult contribuie încălzirea globală la propagarea acestor furtuni.
Ca de obicei, părerile sînt împărţite,  iar disputele sînt foarte acute.

Experţi independenţi, cei mai mulţi din Statele Unite, arată că încălzirea globală este de vină pentru faptul că uraganele devin din ce în ce mai puternice, iar cazurile Katrina, Gustav şi Ike, produse în ultimii trei ani, sînt o mărturie în acest sens. Din 2005, cînd uraganul Katrina a distrus oraşul New Orleans, mai mulţi specialişti în mediu şi cercetători au văzut în uragane un simbol al consecinţelor devastatoare ale modificării climei. Alţi cercetători spun că modificările climatice şi creşterea temperaturilor mărilor nu au influenţă asupra creşterii numărului de uragane din Atlantic, remarcat de la începutul anilor ’80.

 

Cercetări

Experţii Greg Holland de la Centrul American de Cercetare Atmosferică şi Peter Webster de la Institutul de Tehnologie din Georgia au identificat trei perioade din 1900, în timpul cărora media anuală a uraganelor şi furtunilor tropicale din Atlantic a crescut în mod considerabil. Oamenii de ştiinţă afirmă că au identificat o corelaţie puternică între creşterea numărului de furtuni şi cea a temperaturilor de la suprafaţa maritimă, care “alimentează” uraganele.

 

Pe dos

“Nu încălzirea globală este responsabilă pentru valul de uragane formate în Atlantic”, conclude un studiu publicat recent în revista Nature Geoscience. Mai mult decît atît, se pare că temperaturile ridicate reduc numărul uraganelor din Atlantic care ajung pe continent, conform descoperirilor făcute de meteorologul Tom Knutson. Uraganele nu reprezintă un efect al încălzirii globale, iar numărul lor va scădea pînă la sfîrşitul secolului cu 18%.

Mai trebuie spus doar că experţii care susţin că încălzirea globală nu are nici o legătură cu forţa uraganelor, lucrează pentru instituţii guvernamentale americane. Administraţia Bush a admis abia în 2007 încălzirea globală şi problemele pe care aceasta le ridică.

×
Subiecte în articol: verde! globală incalzirea