x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Întrebări – Enervări – Mirări

Întrebări – Enervări – Mirări

14 Aug 2008   •   00:00


Ne întrebăm cum reuşesc unii români extraordinara performanţă de a scrie invariabil cu un singur "i" cuvintele care au la sfîrşit doi şi cu doi "i" pe cele care au la sfîrşit unul singur. De asemenea, ne întrebăm cum reuşesc să scrie cu un singur "e" cuvintele care au în interior doi şi cu doi "e" pe cele care au unul singur. Credeam că limba română e cea mai simplă din punct de vedere al scrierii, tocmai pentru că pui pe hîrtie exact ce auzi. Le recomandăm să citească de fiecare dată cu voce tare ce-au scris, ca să nu ne mai enerveze.



  • Ne întrebăm cum reuşesc unii români extraordinara performanţă de a scrie invariabil cu un singur "i" cuvintele care au la sfîrşit doi şi cu doi "i" pe cele care au la sfîrşit unul singur. De asemenea, ne întrebăm cum reuşesc să scrie cu un singur "e" cuvintele care au în interior doi şi cu doi "e" pe cele care au unul singur. Credeam că limba română e cea mai simplă din punct de vedere al scrierii, tocmai pentru că pui pe hîrtie exact ce auzi. Le recomandăm să citească de fiecare dată cu voce tare ce-au scris, ca să nu ne mai enerveze.
  • Ne enervează şoferii fără cei şapte ani de acasă, care confundă şoseaua cu coşul de gunoi pe care nu-l au în bucătărie. E de-a dreptul jenant să vezi cum un astfel de european scoate mîna pe fereastra portierei maşinii sale de lux şi îşi scutură, din mers, scrumiera plină de mucuri de ţigară sau cum aruncă fără nici o greaţă ditamai pungoiul plin cu gunoaie.
  • Ne enervează cumplit nesimţirea posesorilor de animale de companie (adică de cîini) care stau cu ţigara-n gură şi privesc pasivi cum necuvîntătoarea din dotare îşi face nevoile pe trotuar, prin parcări sau chiar în scara blocului fără să le pese vreun pic de mizeria lăsată-n urmă. Animalu-i animal, ce mai!

×
Subiecte în articol: observator