Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a adresat ieri o întrebare scrisă Comisiei Europene, privind defrişările abuzive şi impactul acestora asupra climei.
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a adresat ieri o întrebare scrisă Comisiei Europene, privind defrişările abuzive şi impactul acestora asupra climei. În motivarea întrebării scrise se precizează că “defrişările masive contribuie la încălzirea globală ca efect al creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi la pierderea biodiversităţii, la deşertificare şi creşterea riscului de inundaţii. O cauză majoră a încălzirii globale o constituie acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, însă un hectar de copaci poate absorbi şase tone de CO2 pe an, contribuind astfel la reducerea temperaturilor la suprafaţă şi implicit la limitarea fenomenului de încălzire globală.
LEGISLAŢIE. De aceea, potrivit Dacianei (care este membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE), industria forestieră poate juca un rol important în politica de protecţia mediului. Executivul comunitar va trebui să-i răspundă Dacianei Sârbu la următoarele întrebări: “Dacă CE intenţionează să stabilească o legislaţie specifică la nivel european privind managementul forestier şi combaterea defrişărilor abuzive, complementara legislaţiei comunitare existente care include elemente legate de protecţia naturii (Directiva 79/409/EEC cu privire la conservarea păsărilor sălbatice şi Directiva Cadru privind Apa 2000/60/EC)” şi, respectiv, “care sunt măsurile prin care Comisia intenţionează să adapteze problemele legate de defrişări şi deşertificări la schimbările climatice în contextul creşterii continue a utilizării lemnului şi a obiectivelor de promovare a utilizării biomasei ca sursă de energie regenerabilă”.