x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Igaş a reuşit să scape de 5.000 de angajaţi

Igaş a reuşit să scape de 5.000 de angajaţi

de Mediafax    |    Mara Raducanu    |    18 Aug 2011   •   12:04
Igaş a reuşit să scape de 5.000 de angajaţi

Dupa ce au trecut prin umilinta unui examen-fulger – ce a constat din cinci, respectiv 11 intrebari – in fata unui comisii de evaluare, fara sa se tina in vreun fel cont de experienta profesionala a celor examinati, iata ca Liviu Popa, seful Politiei Romane, le-a cerut ieri oamenilor legii "sa fo­lo­seasca focul de avertisment ori de cate ori este necesar". Popa a mai spus ca toate examenele vor fi in­for­matizate si ca incearca sa induca un comportament mai ferm al politistului in strada, dupa modelul european, pentru a spori gradul de siguranta publica. Probabil, seful Politiei nu aflase inca de la ministrul Igas ca peste 5.000 de angajati ai MAI nu au promovat "examenele" de eva­luare, ca atare vor parasi sistemul si ca, cel putin in ultima perioada, e cam greu sa alergi dupa infractorii – din ce in ce mai numerosi si mai bine dotati – daca masina Politiei ramane fara benzina. Celebrele evaluari se vor incheia la mijlocul lunii septembrie, iar ieri Igas a spus ca au fost scoase la concurs 38.850 de posturi pentru care au fost puse la dispozitie aproape 47.000 de persoane. La examene s-au inscris aproape 42.000 de angajati, iar 36.069 au promovat probele de concurs. Alti 5.105 nu au promovat examenul, iar peste 700 nu s-au prezentat. In urma evaluarilor au fost depuse aproape 250 de contestatii, din care 187 au fost respinse, 30 au fost admise, iar 25 sunt inca ana­lizate. Ministrul a subliniat ca dupa in­che­ie­rea concursurilor, la inceputul lunii oc­tombrie MAI va avea un numar de an­gajati mai mic cu 10.000.

Totodata, Traian Igas a spus ca prin statutul politistului in corpul ofiterilor vor putea intra doar cei care au absolvit scoli de politie, precum Academia de Politie, iar jandarmii nu vor mai putea fi transferati la Politia de frontiera sau la alte structuri. Totodata, perioada de avansare in functie se va mari, Igas precizand ca nu vrea sa mai gaseasca chestori la 40 de ani, ci la o varsta mai inaintata. Politistii nu vor mai avea voie sa des­fa­soare alte activitati adu­ca­toa­re de ve­nit, exceptie facand activitatea di­dactica. De asemenea, politistii tri­misi in judecata nu vor fi doar pusi la dis­pozitie, ci vor fi suspendati pe toata pe­rioada procesului si nu vor mai fi pla­titi de la stat. Ulterior, daca se do­vedeste nevinovatia lor, ei fiind repusi in functie si platiti de la acel moment.

"Toata lumea cere performanta, atat imi dai, atat pot sa ofer. Politistii de multe ori nu au nici tehnica necesara, nici timpul fizic necesar. Pentru ca sunt situatii in care muncesc nu opt ore, ci 10-11 ore. Intelegem, este o situatie de criza, ca a afectat pe toa­ta lumea, dar dupa ce mi-ai taiat bani, ma dai si afara, nu am nici ca­drul le­gal sa ma pot apara… Cand po­litstul scoate bani din propriul bu­zunar sa se carpeasca de colo-colo, atunci, e greu sa ceri performanta", a declarat pentru Jurnalul National Marian Gruia, liderul SNPPC.

×