Dupa ce au trecut prin umilinta unui examen-fulger – ce a constat din cinci, respectiv 11 intrebari – in fata unui comisii de evaluare, fara sa se tina in vreun fel cont de experienta profesionala a celor examinati, iata ca Liviu Popa, seful Politiei Romane, le-a cerut ieri oamenilor legii "sa foloseasca focul de avertisment ori de cate ori este necesar". Popa a mai spus ca toate examenele vor fi informatizate si ca incearca sa induca un comportament mai ferm al politistului in strada, dupa modelul european, pentru a spori gradul de siguranta publica. Probabil, seful Politiei nu aflase inca de la ministrul Igas ca peste 5.000 de angajati ai MAI nu au promovat "examenele" de evaluare, ca atare vor parasi sistemul si ca, cel putin in ultima perioada, e cam greu sa alergi dupa infractorii – din ce in ce mai numerosi si mai bine dotati – daca masina Politiei ramane fara benzina. Celebrele evaluari se vor incheia la mijlocul lunii septembrie, iar ieri Igas a spus ca au fost scoase la concurs 38.850 de posturi pentru care au fost puse la dispozitie aproape 47.000 de persoane. La examene s-au inscris aproape 42.000 de angajati, iar 36.069 au promovat probele de concurs. Alti 5.105 nu au promovat examenul, iar peste 700 nu s-au prezentat. In urma evaluarilor au fost depuse aproape 250 de contestatii, din care 187 au fost respinse, 30 au fost admise, iar 25 sunt inca analizate. Ministrul a subliniat ca dupa incheierea concursurilor, la inceputul lunii octombrie MAI va avea un numar de angajati mai mic cu 10.000.
Totodata, Traian Igas a spus ca prin statutul politistului in corpul ofiterilor vor putea intra doar cei care au absolvit scoli de politie, precum Academia de Politie, iar jandarmii nu vor mai putea fi transferati la Politia de frontiera sau la alte structuri. Totodata, perioada de avansare in functie se va mari, Igas precizand ca nu vrea sa mai gaseasca chestori la 40 de ani, ci la o varsta mai inaintata. Politistii nu vor mai avea voie sa desfasoare alte activitati aducatoare de venit, exceptie facand activitatea didactica. De asemenea, politistii trimisi in judecata nu vor fi doar pusi la dispozitie, ci vor fi suspendati pe toata perioada procesului si nu vor mai fi platiti de la stat. Ulterior, daca se dovedeste nevinovatia lor, ei fiind repusi in functie si platiti de la acel moment.
"Toata lumea cere performanta, atat imi dai, atat pot sa ofer. Politistii de multe ori nu au nici tehnica necesara, nici timpul fizic necesar. Pentru ca sunt situatii in care muncesc nu opt ore, ci 10-11 ore. Intelegem, este o situatie de criza, ca a afectat pe toata lumea, dar dupa ce mi-ai taiat bani, ma dai si afara, nu am nici cadrul legal sa ma pot apara… Cand politstul scoate bani din propriul buzunar sa se carpeasca de colo-colo, atunci, e greu sa ceri performanta", a declarat pentru Jurnalul National Marian Gruia, liderul SNPPC.