Andrei Muraru, Președintele Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), anunță pregătirea unui proiect de lege privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor comuniste și a promovării cultului persoanelor vinovate de acte de represiune.
În cadrul primei ediții a emisiunii de istorie recentă „Asta la istoria! Asta la memoria, nene!”, difuzată de Radio Guerrilla, Președintele Executiv IICCMER a dezvăluit planurile instituției de a prezenta Guvernului un proiect de lege care să reglementeze definirea organizațiilor și simbolurilor comuniste, precum și a actelor de represiune săvârșite în perioada 1945 – 1989. În plus, proiectul vizează sancționarea constituirii de organizații comuniste, a promovării simbolurilor comuniste și a cultului persoanelor vinovate de acte de represiune în perioada respectivă.
Conform reprezentantului IICCMER, proiectul de lege va ajunge pe masa Guvernului în luna mai a acestui an.
Emisiunea „Asta la istoria! Asta la memoria, nene!” poate fi ascultată în fiecare luni, între orele 13.00-14.00, și este dedicată istoriei recente, fiind rodul unei colaborări unice în spațiul media românesc între Radio Guerrilla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Moderatorii emisiunii vor aduce în discuție subiecte sensibile ale istoriei recente, cu implicații în actualitatea românească. În studioul emisiunii vor fi invitați specialiști, martori ai vremii, personalităţi care pot contribui la înțelegerea, elucidarea, dar şi la iniţiative de “revizitare” a trecutului nostru.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.