x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ilegal - Se braconeaza excesiv in Delta

Ilegal - Se braconeaza excesiv in Delta

de Alexandru Nastase    |    05 Sep 2006   •   00:00
Ilegal - Se braconeaza excesiv in Delta

Dupa ce un an intreg au negat braconajul excesiv din Delta Dunarii, autoritatile admit acum haosul creat de pescuitul ilegal din Rezervatie si recunosc ca in Tulcea se recolteaza zilnic fara autorizatie tone de peste.

Braconajul din Delta Dunarii a atins cote uriase, iar autoritatile se declara neputincioase in fata acestui fenomen. Este prima data cand guvernantii recunosc dezastrul pe care l-au creat in Delta. Pana acum, cand erau intrebate, autoritatile negau fara sa clipeasca evidentele, desi capturile Garzii de Mediu, ale Politiei de Frontiera si ale Inspectiei Piscicole au fost in 2006 de zeci de tone de peste si de kilometri intregi de plase de pescuit interzise. Cu toate acestea, responsabilii guvernamentali continua sa sustina ca Legea pescuitului, intrata in vigoare in vara lui 2005, este buna, desi actul normativ a instalat haosul in pescuitul din Rezervatie si a permis o presiune mult mai mare pe resursa piscicola.

SCHIMBAREA. In urma cu un an, autoritatile decideau rezi-lierea unilaterala a concesiunilor din Delta si exploatarea "la liber" a resursei piscicole din Rezervatie. Concesionarii care plateau redevente de sute de mii de euro anual si erau obligati sa pazeasca pestele din Delta si sa faca anual repopulari au fost indepartati. Nimeni nu a mai fost obligat sa faca repopulare cu puiet. Autoritatile au anuntat ca paza pestelui o vor face pescarii obisnuiti, in urma unor "alegeri libere". Decizia nu are nici o acoperire legala, iar hotararea nu s-a aplicat niciodata in Rezervatie. Mai mult decat atat, braconajul aproape anihilat in timpul concesiunilor a reinflorit. S-au refacut toate vechile retele care alimenteau piata neagra a pestelui, iar in acest moment, acestea sunt mai puternice ca oricand.

AU RECUNOSCUT. In urma unui control piscicol efectuat saptamana trecuta, reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, Politiei Deltei si ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura au recunoscut ca braconajul a ajuns la cote neatinse. In doar cateva zeci de minute au fost confiscate peste 100 de unelte monofilament si aproape 200 de kilograme de peste. Captura n-a mai putut fi trecuta cu vederea si guvernantii au recunoscut ca in Delta este braconaj salbatic. Seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, spune ca guvernul a avut incredere neconditionat in asociatiile de pescari care au preluat intreaga activitate de pescuit din Delta, dar, din pacate, aceasta incredere nu s-a bucurat de recunoastere.

×
Subiecte în articol: observator delta