x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iliescu: Românii trebuie avertizaţi cu privire la riscul producerii unor inundaţii

Iliescu: Românii trebuie avertizaţi cu privire la riscul producerii unor inundaţii

15 Feb 2012   •   11:13
Iliescu: Românii trebuie avertizaţi cu privire la riscul producerii unor inundaţii

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca populatia Romaniei trebuie avertizata cu privire la riscul producerii unor inundatii din cauza eventualei suprapuneri a topirii cantitatilor foarte mari de zapada cu ploile de primavara.

Potrivit fostului presedinte, cele mai afectate zone sunt cea a Moldovei si a Carpatilor Orientali, unde, in ultimii ani, au avut loc defrisari masive. De asemenea, Bazinul Dunarean poate fi una dintre regiunile afectate de posibile inundatii, in conditiile in care rauri din tari vecine se vor revarsa in cantitati mari in Dunare.

"Eu am exprimat nevoia de a incerca sa realizam niste previziuni si avertizari din timp ale oamenilor, pentru ca este un fenomen specific nu numai Romaniei, toata Europa se afla in fata acestui fenomen. Dupa seceta, dupa ani in care nu prea am mai avut ierni cu zapezi multe, am fost luati prin suprindere. Am avut anterior o perioada prelungita fara precipitatii, vara, toamna, iarna, si a venit deodata aceasta perioada densa de precipitatii cu totul deosebite comparativ cu anii precedenti si aceasta zona este foarte extinsa in Europa", a explicat Ion Iliescu, potrivit Agerpres. Fostul sef de stat a exemplificat ca probleme deosebite sunt mereu la cotul Carpatilor - curenti de aer, viscol - care se perpetueaza in fiecare an.

"Dar, pe langa perioada aceasta data de abundenta zapezilor si dificultatile cu care se confrunta oamenii, exista un real pericol pentru ca perioada de topire sa se suprapuna cu ploile de primavara, deci sa asistam la fenomene deosebite date de inundatiile posibile. Cea mai afectata zona este zona Carpatilor Orientali, zona Moldovei, unde, din pacate, de-a lungul ultimilor ani, s-au produs defrisari masive. Noi avem o structura organizata. Am sugerat sa se faca niste prognoze, niste estimari, mergand pana la situatiile cele mai periculoase posibile, pentru ca macar oamenii sa fie preveniti si sa reducem pierderile de vieti umane, pentru ca altfel fenomenul nu poate fi preintampinat", a avertizat Ion Iliescu.

×