x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imagini de poveste de la Festivalul Sighişoara Medievală. Kitch-ul a fost eliminat din cetate

Imagini de poveste de la Festivalul Sighişoara Medievală. Kitch-ul a fost eliminat din cetate

de Raluca Cret    |    28 Iul 2011   •   15:03
Imagini de poveste de la Festivalul Sighişoara Medievală. Kitch-ul a fost eliminat din cetate

Masina timpului a inceput din nou sa se invarta la Sighisoara, care de miercuri nu mai arata ca un oras din secolul XXI. Strazile au fost invadate de cavaleri in armuri stralucitoare, de domnite cu rochii vaporoase, de stegari, saltimbanci, bufoni, nobili, vrajitoare si vampiri si, bineinteles, tobosarul.

Fiecare si-a instalat tabara intr-una din pietele Cetatii, unde isi ascut armele, repeta numerele de magie sau fierb licorile magice. Noua ordine si grupari cavaleresti, opt formatii de muzica medievala, noua trupe de teatru si animatie, in total peste 150 de actori s-au transformat peste noapte in eroi medievali, intr-o bucurie nespecifica zilelor noastre. Si harta a fost redesenata, iar pietele au fost botezate dupa numele personajelor de poveste: Arthur, Ioana D’Arc, Martin Luther, Vlad Tepes, Robin Hood, Tristan si Isolda sau Merlin.

Atmosfera este condimentata de muzica medievala, de zdranganitul armelor, de urletele de victorie si de rasetele contelui Dracula. N-ai cum sa nu intri in atmosfera, iar daca ai trecut de poarta Cetatii, esti pierdut pentru cateva ore. Te ajuta din plin luptele cavalerilor pe care le intalnesti la fiecare colt de strada, iar daca nu stii sa alegi, pur si simplu te indrepti spre locul unde auzi zgomote de toba, aplauze sau zgomot de lupta.

Daca iti plac filmele medievale, jocurile pe calculator sau pur si simplu spectacolul, nu trebuie sa pierzi turnirul cavaleresc, favoritii fiind Nicola de Severin, zis filosoful, Csaba cel iute ca gandul si Rares pelerinul, care repeta luni in sir pentru ca sabia sa se opreasca la cativa milimetri de gatul adversarului. Mai mult, cei suficient de curajosi se pot intrece cu cavalerii, care ii vor invata tehnicile de baza ale manuirii armelor. Iar domnitele s-au angajat ca le vor invata pe doamne si domnisoare pasii de dans de la curtile regesti.

In acest an organizatorii au reusit sa se intreaca pe ei insisi si le-a iesit un festival ca la carte. Este pentru prima data cand povestea dureaza cinci zile si nu trei, ca pana acum, iar anul viitor organizatorii planuiesc sa organizeze o intreaga saptamana medievala la Sighisoara. Tot pentru prima data, in Piata Cetatii spectatorii pot urmari povestea vrajitorului Merlin, un spectacol de trei ore, care incepe in fiecare seara la ora 20. "Este primul festival-spectacol cu tema eroului medieval, dupa povestea Vrajitorului Merlin sau Tara Pustie, a Regelui Artur si a Cavalerilor Mesei Rotunde, o productie cu motive din Merlin, al lui Tancred d’Ors', a declarat Liviu Pancu, organizatorul festivalului. Totusi, spectacolul nu este indicat copiilor, mai ales ca actorii reusesc sa intre in atmosfera intunecata si dramatica din Epoca Medievala. Tot pentru prima data, spectacolele medievale pot fi urmarite in timp real pe site-ul festivalului, unde sunt transmise live.

Bere si mici, in afara zidurilor

Organizatorii au reusit si in acest an sa ii tina departe pe vanzatorii de kitchuri, iar regulamentul festivalului prevede sanctiuni dure pentru comerciantii care nu respecta specificul traditional. Pe timpul desfasurarii festivalului comerciantilor le este interzis sa difuzeze muzica si nu s-a permis instalarea de gratare, nici comercializarea porumbului sau a semintelor si nici a jocurilor de noroc. In cetate s-u instalat si mestesugarii, veniti din toate colturile tarii cu masti, costume, arme si armuri, tablouri si bijuterii cu specific medieval.

Totusi, pentru cei care nu inteleg spiritul festivalului, sau pentru cei care nu isi permit sa plateasca biletul de zece lei, organizatorii au facut un compromis: la baza cetatii au permis instalarea gratarelor, astfel incat spatiul s-a transformat rapid intr-un targ cu mici, bere si inele de "argint' ale gaborilor.

"In 2009 Asociatia Turistica Sighisoara a propus un parteneriat in ceea ce priveste organizarea Festivalului Medieval. Ecourile pozitive ale evenimentului ne-au facut sa fim consecventi cu principiile pe care ni le-am stabilit prin regulamentul de desfasurare atat din punct de vedere artistic cat si comercial. Astfel, la editiile 2009 si 2010 ale Festivalului Sighisoara Medievala au fost prezentate spectacole de dans, muzica, teatru medievale, iar in Cetatea Medievala a fost interzisa comercializarea ambulanta a bauturilor alcoolice. Aceste masuri au fost de natura sa selecteze publicul care a fost redus cantitativ dar a crescut vizibil in calitate', a declarat Dorin Danesan, primarul Sighisoarei.

×