x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imagini filmate în Tiraspol: Lenin, steaguri rusești, Rassia Armya și secera cu ciocanul. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

Imagini filmate în Tiraspol: Lenin, steaguri rusești, Rassia Armya și secera cu ciocanul. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

de Razvan Popa    |    09 Mar 2024   •   07:00
Imagini filmate în Tiraspol: Lenin, steaguri rusești, Rassia Armya și secera cu ciocanul. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

Când intri în Tiraspol, dinspre orașul Tighina - numit acum Bender - primul lucru pe care-l vezi e un blindat. Parcat pe un soclu, vehiculul este pe post de monument. Aici vin pionierii să comemoreze luptele din războiul din 1992, cu „fasciștii români”.

Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

Blindatul poartă steagul cu dungi, roșu-verde, al regiunii separatiste Transnistria pe care este și simbolul comunist secera și ciocanul. „Iaca, dacă îi pui combustîbil poa să și pleși și la luptă. Armele merg, sunt cumsecade”, explică Ghidul. 

Ghidul este un fost ofițer sovietic, moldovean de baștină care știe cam tot ce mișcă în vechiul teritoriu al Moldovei. Înainte de a trece în zona controlată de Federația Rusă, la fel ca mulți alții, atenționează: „Orice fotografie, orice filmare poate fi subiect de arestare. Nu se pot prinde în imagini soldați ruși sau tehnica lor militară. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun”. 

De curând, guvernul transnistrean s-a reunit în ședință extraordinară pentru a cere protecția Federației Ruse în fața Chișinăului. Prin oficiali de rang înalt, Rusia a răspuns: „Transnistria reprezintă o prioritate!”. În nordul regiunii separatiste, cam la o sută de kilometri de Tiraspol, în localitatea Cobasna, se află un complex militar în care a fost depozitat tot armamentul retras din Europa de Est, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Depozitul este păzit acum de peste 1.000 de soldați ruși, alte sute asigurând granițele Transnistriei și controlul Tiraspolului. 

Un punct de control a fost instalat chiar vizavi de transportorul-monument. Șoseaua e blocată acolo, în zig-zag, cu pereți de beton. Nu poți să fugi, nu poți să slalomezi. Ești verificat cu privirea de ostașul cu „Rassia Armya” așezat sub țeava tancului. Mai încolo e mașină alb-verde de poliție, dar nici urmă de uniformă de milițian. Există doar o echipă în camuflaj militar, cu automatele pe umăr. Ghidul arată un monument la o altă intrare; e construit recent, ca un arc de triumf, cu stema Rusiei pe mijloc. Troleibuzele care trec pe lângă noi - dintr-acelea sovietice de prin ’60 - zdrăngăne și aruncă rugină. Cu cât intri în Tiraspol cu atât crezi că te întorci în era sovietică. Sunt steaguri cu secera și ciocanul, vezi un bulevard lat pe care circulă, rar, mașini vechi, pe marginea căruia sunt puse lozinci în chirilică. Nu mai sunt mesajele de odinioară cu despre Partidul Comunist, sunt panouri în care sunt omagiați eroii transnistreni căzuți în luptele din 1992. Iar peste tot flutură steagul Rusiei. Inclusiv pe clădirea Parlamentului Transnistriei. În fața clădirii privește, cam la fel de încruntat ca și soldații din posturile de control, statuia înaltă, din marmură, a lui Lenin.

×
Subiecte în articol: Tiraspol Transnistria armata rusa