x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imagini nemţeşti

Imagini nemţeşti

de Irina Munteanu    |    16 Sep 2007   •   00:00
Imagini nemţeşti
Sursa foto: Victor Stroe/

Expoziţia "Spaţii vizuale romăneşti 1924-1944" aduce la Muzeul Satului 172 de imagini - ferestre spre o Romănie din alte vremuri.

Invitaţie - Expoziţie deschisă pănă la 30 septembrie


Â

Expoziţia "Spaţii vizuale romăneşti 1924-1944" aduce la Muzeul Satului 172 de imagini - ferestre spre o Romănie din alte vremuri.

Â

Un bărbat cu păr alb şi figură isteaţă, aşezat pe ziare cu titluri nemţeşti, privind prin obiectivul aparatului foto spre stele: aşa ni-l arată o fotografie pe Willy Pragher. Willy n-a pozat insă stele, ci şi-a indreptat mai degrabă privirea spre oraşele şi satele Romăniei dintre 1924 şi 1944. Datorită lui putem vedea cum arăta in 1942 actuala Piaţă a Revoluţiei,

atunci cănd statuia lui Carol I, realizată de Mestrovici nu fusese smulsă din faţa Ateneului. Fotograful a fost prezent şi la Parada Victoriei din faţa Mitropoliei din Chişinău, in 1942; pe arcul de triumf din faţa catedralei se pot observa imaginile mareşalului Antonescu, a Regelui Mihai şi a Reginei mamă. A imortalizat băieţii care vindeau Dimineaţa şi Universul, vănzătorii din piaţa de vechituri din Transnistria anului 1943, un bragagiu, o pingelire la minut, vănzătoare cu bidinele, dar şi o "plimbare la rondel" in Cişmigiul lui 1937. Fotografiile surprind paralelismul dintre tradiţie şi modernitate, dintre vechea naţiune culturală şi ţara in curs de industrializare a anilor ’30 din veacul trecut. Expoziţia este realizată de Institutul pentru Istoria şi Geografia Regională a Şvabilor Dunăreni - Tübingen şi de Arhiva Landului Baden-Würtenberg.Â

Â

BIOGRAFIE. Willy Pragher s-a născut la Berlin in 1908. Tatăl fusese inginer chimist la Bucureşti şi emigrase in Germania. A studiat arta fotografică la Şcoala de Arte şi Meserii Reimann din Berlin. Intre anii 1932-1945 a făcut fotografie de presă şi-a infiinţat propria agenţie foto şi a intreprins mai multe călătorii de studiu in Germania şi alte ţări europene. A fost fotograf in domeniul reclamei la o firmă petrolieră din Romănia. In 1944 este arestat in revolta populară de la Bucureşti şi deportat in Siberia, de unde se intoarce in 1949. Işi stabileşte domiciliul la Freiburg, unde se stinge din viaţă in 1992.

×
Subiecte în articol: observator