x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îmbracă-te cu hainele vechi, donează-ţi pantofii, fă-ţi acasă crescătorie de viermi. Campanie UE împotriva consumerismului (VIDEO)

Îmbracă-te cu hainele vechi, donează-ţi pantofii, fă-ţi acasă crescătorie de viermi. Campanie UE împotriva consumerismului (VIDEO)

de Dan Radu    |    26 Oct 2011   •   14:22
Îmbracă-te cu hainele vechi, donează-ţi pantofii, fă-ţi acasă crescătorie de viermi. Campanie UE împotriva consumerismului (VIDEO)

Grigore Grasutul, Robert Rutina si Irina Impulsiva sunt cele trei personaje ale unei campanii a Comisiei Europene care incurajeaza temperarea consumului si utilizarea responsabila a resurselor limitate ale planetei.

Anual, cetatenii Uniunii Europene produc sase miliarde de tone de deseuri (sase tone de deseuri pe cap de locuitor) asta in conditiile in care 60 - 80% dintre ele pot fi reciclate. In anumite tari se arunca saptamanal pana la 40% din alimentele cumparate, se arata in campania "Environment Resource Efficency" promovata de Comisia Europeana.

Campania cuprinde sfaturi care cetatenii UE, care sunt incurajati sa isi adapteze practicile de consum la nevoile planetei. Astfel, Grigore Grasutul avertizeaza ca europenii cumpara mult mai multa mancare decat consuma cu adevarat, Robert Rutina ne atrage atentia ca utilizam prea nesabuit resursele de care dispunem, iar Irina Impulsiva ne arata ca tindem sa cheltuim prea mult fata de nevoile noastre reale.

Supraconsumul

Campania ofera exemple concrete de supraconsum. Astfel, suntem incurajati sa inchiriem hainele de lux, decat sa le cumparam si sa revizuim felul in care facem cadouri.

"Atunci cand cumperi incaltaminte incearca sa nu cumperi o pereche pe care o vei purta doar odata sau de doua ori. Merita sa platesti putin mai mult pentru o pereche rezistenta pe care o vei purta mai mult timp. Atunci cand te-ai decis sa arunci o pereche de incaltaminte, nu o arunca pur si simplu la cosul de gunoi. Ia in considerare posibilitatea de a o recicla sau de a o dona unui magazin second hand", se arata in campanie.

In ceea ce priveste hainele, campania citeaza un studiu realizat in Marea Britanie.

"Un studiu recent din Marea Britanie a concluzionat ca am putea cheltui doar 10% din banii pentru hainele noi prin inchirierea obiectelor vestimentare de lux, precum costume sau rochii, prevenind generarea a 1,7 milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an. Si gandeste-te la cati bani ai economisi folosind mai bine hainele pe care le ai deja in loc sa cumperi altele noi", se arata in cadrul campaniei.

De asemenea, suntem incurajati sa oferim mai degraba cadouri spirituale, decat materiale.

"Poti oferi felicitari confectionate de mana, sa cumperi cuiva propriul copac din padurea amazoniana, un vaucher pentru un magazin eco, un curs in care sa invete sa-si cultive propriile legume. Sa-i scoti la un concert sau o piesa de teatru. Sunt mai bune ca niste obiecte nedorite care ar putea sfarsi in cosul de gunoi sau in sifonier".

O atentie speciala este acordata insa felului in care europenii mananca.

"Ochii sunt mai incapatori ca burta. Atunci cand aruncam alimentele nu generam doar deseuri alimentare care trebuie sa fie aruncate, ci irosim, de asemenea, energia si materialele folosite pentru a le cultiva, transporta, procesa, depozita si a le aduce in bucataria noastra. Una dintre metode este sa gatim doar ce vom manca. Daca ramane mancare in tigaie, depoziteaz-o pentru a doua zi. Daca esti intr-un restaurant, cere-i bucatarului sa excluda din mancare un ingredient pe care stii sigur ca nu-l vei manca. Sau daca nu mananci tot, cere sa ti se puna mancarea la pachet pentru a o consuma acasa", spune textul campaniei.

Comisia Europeana incurajeaza cetatenii sa-si creasca propriile legume sau sa-si deschida ferme de viermi care sa fie hraniti cu mancarea pe care altfel am arunca-o.

"Mancarea pe care nu o poti refolosi poate fi folosita in crescatoria de viermi personala sau o putem pune intr-un recipient pentru crearea de ingrasamant natural".

Produse refolosibile in loc de produse de unica folosinta

"De ce sa folosesti servetele de hartie in bucatarie, cand poti sa folosesi o carpa? Un servetel de hartie trebuie aruncat dupa o singura utilizare, insa o carpa poate fi spalata si folosita de mai multe ori", ne invata campania.

Totodata, cetatenii sunt incurajati sa dea mai departe jocurile video de care s-au plictisit (materialele din care sunt facute CD-urile si carcasele lor fiind greu de reciclat), iar cand vine vorba de carti sa le preferam pe cele care sunt facute din hartie reciclata.

Comisia Europeana atrage atentia ca si bijuteriile si vacantele sunt o povara pentru planeta. Pentru extragerea materialelor pretioase, cum ar fi aurul, sunt necesare cantitati enorme de apa, precum si folosirea de cianuri si mercur. Campania spune ca ar fi de preferat bijuteriile vechi sau cele reciclate.

Cand vine vorba de vacante, cuvantul de ordine ar fi - mai rare si mai lungi. Problema cu vacantele este folosirea avionului, un mijloc de transport foarte poluant.

"Se recomanda sa folosim avionul doar cand avem de calatorit pe o distanta mai mare de 700 de kilometri. Altfel, sunt recomandate trenurile, care nu sunt la fel de poluante ca avioanele", se arata in textul campaniei.

In ceea ce priveste automobilul, se recomanda folosirea acestuia doar cand nu exista alternative. "Evita deplasarea cu automobilul, daca poate fi inlocuita cu o plimbare pe jos sau cu tramvaiul. Pentru cumparaturi poti opta pentru comenzile online in locul umplerii portbagajului", se arata in textul campaniei.

Cum ar trebui sa ne spalam?

O importanta deosebita este acordata si folosirii apei in mod responsabil. Europenii sunt incurajati sa spele vasele intr-un recipient sau macar sa puna dopul in chiuveta, metoda prin care s-ar folosi doar jumatate din apa consumata atunci cand vasele sunt spalate tinand robinetul deschis.

Campania mai atrage atentia ca folosirea apei fierbinti duce la consum de energie mai mare, or vasele pot fi spalate si cu apa calaie.

Cand vine vorba de bai, Comisia Europeana e categorica - mult mai responsabil ar fi sa facem dus.

"Daca totusi faci baie, nu umple cada. De asemenea, daca trebuie sa racesti apa adunata in cada, inseamna ca ai consumat energie degeaba", se arata in textul campaniei.

Chiar si cei care prefera dusurile trebuie sa stie ca sunt metode eficiente si metode ineficiente de a te spala in felul acesta.

"Dusurile cu debit mare pot consuma mai multa apa in cinci minute decat atunci cand umpli cada. Prefera unul cu debit mai mic. Inchide robinetul cand te sapunesti sau samponezi. Un dus nu ar trebui sa dureze mai mult decat melodia preferata. Inchide apa cand te speli pe dinti sau te barbieresti", se arata in textul campaniei.

Pana si felul in care tragi apa este relevant. "Cand se poate, nu folosi toata apa din bazin, atunci cand tragi apa".

Consumul real din Romania

Recomandarile Comisiei Europene vin pentru romani intr-un moment in care, oricum, nivelul de consum este destul de scazut. Potrivit ultimului raport al companiei de cercetare de piata GfK, romanii cheltuiesc aproape toate veniturile pe mancare si bauturi non-alcoolice, deci consumul se face doar pe baza de stricta necesitate.

"Acest lucru este confirmat de indicatorul privind disponibilitatea de a cumpara, care in prezent este de -37,6. Indicatorul urcase la-20,9 in august, insa a coborat in ultimele doua luni ca urmare a incertitudinilor privind criza datoriilor din Europa si SUA", se arata in raportul GfK.

Spre comparatie, indicele disponibilitatii de a cumpara este de -3 in Bulgaria, +14 in Austria si +35 in Germania. La nivelul intregii Uniuni Europene, indicele este de -17.

×