x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IMM-urile nu cred în împrumuturile bancare

IMM-urile nu cred în împrumuturile bancare

17 Feb 2009   •   00:00

În cadrul conferinţei de presă pe tema soluţiilor concrete de susţinere a IMM-urilor în condiţii de criză, care a avut loc marţi la Bucureşti, ministrul IMM-urilor, comerţului şi mediului de afaceri a subliniat că vor fi încheiate protocoale cu CEC şi EximBank în scopul susţinerii financiare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Proiectele finanţate vor fi cele agreate de minister şi se vor referi, în special, la crearea de parcuri industriale şi de software, la subvenţionarea dobânzii şi la sprijinirea IMM-urilor prin prefinanţări pentru accesarea de fonduri europene.



Ministrul a mai spus că pentru sprijinirea expansiunii peste hotare a firmelor româneşti se vor înfiinţa centre de promovare a produselor româneşti. Primele astfel de organisme vor fi cele de la Beijing şi Moscova, unde deja se caută clădiri pentru amplasarea structurilor amintite.

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a explicat că instituţia pe care o conduce are cel mai mare risc financiar din piaţa românească. Valoarea garanţiilor acordate se poate ridica, în conformitate cu legislaţia europeană, până la 80 la sută din totalul sumei garantate. În urma încheierii protocolului cu EximBank, se vor putea acorda garanţii sindicalizate, acoperind integral garanţia solicitată. Înfiinţat în 2002, FNGCIMM a acordat garanţii a căror valoare s-a dublat de la un an la altul, în total beneficiind de finanţări peste 8000 de firme. 'Dacă ne gândim că în România avem circa 600.000 de IMM-uri înregistrate la Registrul Comerţului şi că, dintre acestea, numai 90.000 de firme au apelat la credite, înseamnă că au beneficiat de garanţii aproape 10 la sută dintre aceste societăţi, ceea ce ne situează în limitele existente în UE', a subliniat Aurel Şaramet.

Se estimează că în 2009, FNGCIMM va susţine credite contractate de IMM-uri în valoare de 2782 milioane de lei, acordând garanţii de 1400 milioane lei.

În 2008, FNGCIMM a acordat cele mai multe garanţii unor firme din domeniul comerţului şi serviciilor (52,8 la sută din total), către IMM-urile din sectorul industrial îndreptându-se 25,5 la sută din garanţiile acordate anul trecut.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: romania