x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Importul de sturioni in SUA - Romania nu si-a facut temele

Importul de sturioni in SUA - Romania nu si-a facut temele

de Alexandru Nastase    |    02 Noi 2005   •   00:00
Importul de sturioni in SUA - Romania nu si-a facut temele

Noi informatii apar in cazul interzicerii de catre Statele Unite a importului de caviar si carne de morun (foto) din Romania si alte tari din bazinul Marii Negre. Agentia Federala pentru Pescuit si Biodiversitate a intocmit o lista populatiilor de morun afectate incluse in Lista Speciilor Periclitate. Ulterior publicarii acestei liste, la 21 octombrie 2004, Agentia a intocmit un regulament special la data de 4 martie 2005 cu conditii care sa scoata produsele din morun de pe Lista Speciilor Protejate. Termenii acestui regulament merg in paralel cu deciziile recente care au la baza morunii si alte specii de sturioni aflate sub reglementarile Conventiei privind Comertul International cu Specii Amenintate (CITES), o intelegere mondiala in vigoare in aproximativ 170 de tari, inclusiv Statele Unite, care incearca sa reglementeze si sa monitorizeze comertul international cu animale salbatice printr-un sistem de permise.

DECLARATIE. "Prin ceea ce am realizat astazi, a spus Gale Norton, un responsabil al agentiei tarilor din bazinul Marii Caspice si al Marii Negre, nu li se va mai permite sa exporte produse din morun in Statele Unite pana in momentul in care va exista un progres semnificativ in implementarea programelor regionale de conservare. Aceasta este cheia refacerii efectivelor speciei afectate. Speram ca aceasta decizie va arunca o noua lumina asupra situatiei dificile in care se afla aceasta specie de sturioni si ca va incuraja aceste tari sa lucreze pentru protejarea ei."

TEME NEFACUTE. Regulamentul special presupunea ca tarile din bazinul Marii Negre care doresc sa exporte caviar in SUA sa prezinte pana la 6 septembrie copii dupa legile si planurile de management pentru protejarea si conservarea speciei. Trei tari, Bulgaria, Georgia si Serbia si Muntenegru, au prezentat o parte din documentatia ceruta, dar nu au indeplinit nici macar cerintele minime stabilite de regulamentul special; nu a fost primita nici o informatie de la celelalte tari. Drept urmare, caviarul de morun, inclusiv produsele continand caviar, cum ar fi cosmeticele, si carnea de morun din Marea Neagra nu se mai incadreaza in scutirea data de regulamentul special. Suspendarea comertului poate fi ridicata daca tarile bazinului Marii Negre vor oferi informatii suficiente dupa aceasta data. Din pacate, pana la inchiderea editiei, nici una din oficialitatile romane nu a putut fi contactata pentru a oferi informatii si explicatii pentru situatia actuala in care se afla Romania, care poate pierde locul intai mondial la exportul de caviar. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator