x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impozit de 90% pe pensiile speciale

Impozit de 90% pe pensiile speciale

de Adriana Duţulescu    |    12 Mai 2010   •   00:00

Guvernul pune "taxă de solidaritate" de 90% pe pensiile speciale. Scapă pensiile militarilor lui Oprea. Se taie din toate alocaţiile pentru copii şi pentru persoanele cu handicap.

Guvernul Boc a elaborat proiectul unei ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea măsurilor anunţate săptămâna trecută de Traian Băsescu, proiect care taie cam tot ce se putea tăia din salariile bugetarilor, dar mai ales din pensii, de la pensia minimă, pensia de urmaş, ajutorul social pentru handicapaţi, până la pensile speciale. Ordonanţa, care din punct de vedere legal nu ar rezista nici în faţa Judecătoriei din Popleaca, instituie impozitul de 90% pe pensii.

Astfel, începând cu 1 iunie 2010, pensiile prevăzute de legi speciale, cuvenite sau aflate în plată, se calculează astfel: "după deducerea din partea de pensie prevăzută la bugetul de stat, a contribuţiei sociale la asigurările de sănătate şi a impozitului pe venit, datorate potrivit legii, se aplică cota de 90% reprezentând taxă de solidaritate, care se face venit la bugetul de stat". În situaţia pensiilor suportate integral de la bugetul de stat se aplică taxa de solidaritate de 90% după deducerea impozitului pe venit şi a contribuţiei asigurărilor de sănătate. Această prevedere se va aplica pensiilor parlamentarilor, magistraţilor, personalului auxiliar din magistratură, funcţionarilor parlamentari, personalului aeronautic civil care beneficiază de o lege specială ca urmare a restructurării TAROM, Curtea de Conturi. De această prevedere scapă însă pensiile militare, pentru care se aplică doar tăierea de 15%.

Fostul ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu, a explicat că această taxă de solidaritate de 90% reprezintă dublă impozitare şi este "ilegală". Totodată, fostul ministru al Muncii în guvernul PNL, Mariana Câmpeanu, a explicat pentru Jurnalul Naţional că, prin aplicarea impozitului de 90% plus impozitul de 16% pe pensiile speciale, pensiile vor ajunge la o sumă infimă, în cazul unui parlamentar care are doar un mandat putând ajunge chiar aproape de pensia minimă. Mariana Câmpeanu susţine că ordonanţa este neconstituţională şi ilegală şi nu crede că va trece nici de Curtea Cosntituţională şi nici de Justiţie, în cazul în care va fi atacată în instanţă.

Ordonanţa mai prevede reducerea punctului de pensie la 622,9 lei şi scăderea pensiei minime garantate de la 350 la 300 de lei.

Toate pensiile şi ajutoarele sociale scad cu 15% începând cu 1 iunie 2010: indemnizaţiile şi sporurile pentru invalizii şi văduvele de război, pensiile veteranilor de război, pensiile IOVR, pensiile foştilor deţinuţi politici, pensia de urmaş, indemnizaţiile de artist, ajutorul de şomaj, plăţile compensatorii acordate persoanelor disponibilizate, alocaţia pentru nou-născuţi, alocaţia pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap, ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap şi indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap.


Citiţi OUG privind măsurile bugetare de austeritate - format pdf

×
Subiecte în articol: observator