O aplicaţie informatică va lua locul celor 35.000 de consultanţi fiscali care ar fi trebuit angajaţi de Ministerul Finanţelor pentru a-i ajuta pe români să completeze datele necesare impozitului pe gospodărie. “O aplicaţie informatică va face o treabă mai bună decât consultanţii fiscali în cazul impozitului pe gospodărie", a declarat ieri ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, după ce a aflat că statul trebuie să cheltuie aproape un milion de euro cu plata consultanţilor.
Ministerul Finanţelor a declarat că până la jumătatea acestei luni va prezenta "un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său". Sistemul va fi îmbunătăţit consistent faţă de varianta prezentată iniţial după ce reprezentanţii ministerului s-au consultat cu diverse asociaţii profesionale şi patronate, a anunţat Viorel Ştefan. Acesta a mai spus că ar vrea să schimbe şi denumirea de impozit pe gospodărie pentru că “este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi cu declararea pe gospodărie”.
Renunţarea la consultanţi nu este singura schimbare pe care o vor face cei de la Finanţe. După ce reprezentanţii consultanţilor fiscali au atenţionat că în toate statele membre UE şi în SUA impozitul pe salarii se reţine la sursa de către angajatori, Viorel Ştefan a spus că impozitul pe gospodărie “va însemna globalizarea în 2019, în mai, a veniturilor, fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială".
Ministrul a mai spus că impozitul pe gospodărie va fi implementat în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018, dar va fi finalizat în doi-trei ani.
Şi premierul Sorin Grindeanu a declarat că Executivul nu intenţionează să renunţe la ideea aplicării impozitului pe gospodărie, dar a precizat că momentul şi modul în care va fi implementat sistemul vor fi decise în urma unei analize aflate în curs de derulare la Ministerul Finanţelor.
"Este o analiză pe care domnul ministru al Finanţelor, dar şi alţii trebuie să o prezinte. În niciun caz să se renunţe. Urmare a acestei analize vom alege foarte bine momentul, să ştim foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de făcut din momentul în care implementăm acest nou sistem", a afirmat Grindeanu.
"Se întrevede un orizont de implementare de 2-3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică. Aceasta este o soluţie mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor ", Viorel Ştefan, ministru de Finanţe
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna