x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În atenţia părinţilor. Vor fi, din nou, probleme cu manualele pentru clasele I, a II-a şi a III-a

În atenţia părinţilor. Vor fi, din nou, probleme cu manualele pentru clasele I, a II-a şi a III-a

13 Mai 2015   •   18:42
În atenţia părinţilor. Vor fi, din nou, probleme cu manualele pentru clasele I, a II-a şi a III-a
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

 Preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER), Mihai Penescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că uniunea pe care o conduce, membră a Federaţiei Editorilor din România, a depus o contestaţie la procedura de licitaţie pentru manuale de clasele I-II şi a III-a, solicitând suspendarea procedurii de achiziţie publică. 

"UER, în calitate de petent, formulăm prezenta contestaţie la procedura de licitaţie deschisă, publicată pe SEAP sub nr. 159015 din data de 23.04.2015, organizată de autoritatea contractantă pentru atribuirea contractului de achiziţie manuale şcolare pentru clasa I, clasa a II-a şi clasa a III-a, cu data de deschidere a ofertelor în 08.06.2015", se menţionează în contestaţia UER. 

În opinia UER, se constată "numeroase abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire", motivele contestaţiei constând în faptul că "licitaţia a început cu mare întârziere (la 23 aprilie) şi are un termen nerealist pentru depunerea ofertelor (45 zile), estimarea valorilor contractuale este incorectă, subevaluată şi permite dumpingul, a fost impus ofertanţilor un subcontractant pe post de distribuitor". 

În plus, susţine UER în contestaţie, "modalitatea de ajustare a preţului contractului, prevăzută în documentaţie, este inadecvată, fiind utilizat 'indicele preţurilor de consum pentru postul de cheltuieli cărţi şcolare', în loc de indicele preţului de producţie din industria poligrafică, cel care exprimă efortul de producţie al manualului în tipografie, respectiv elementele constitutive ale ofertei". 

"MECS şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganţă şi dispreţ, vor să perfecţioneze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi consecinţele au fost devastatoare pentru şcoală şi societate, afectând calitatea învăţământului", susţine preşedintele UER, care caracterizează sistemul de învăţământ de după 1989 din România ca fiind unul "feudal", caracterizat de "o piaţă gri, laterală". 

UER, care a analizat documentaţia pentru achiziţia noilor manuale de clasa a III-a, susţine că se constată că "Ministerul Educaţiei şi CNEE n-au învăţat nimic din catastrofa licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a din 2014, începută foarte târziu, la 14 martie, gestionată defectuos şi finalizată cu mult după începerea anului şcolar, ceea ce a determinat o bulversare fără precedent a întregii societăţi". 

"Incompetenţa sau dispreţul faţă de lege al celor care au organizat această nouă achiziţie va duce din nou la un simulacru de competiţie, cu un număr restrâns de posibili câştigători pe lot (3 faţă de 6 în 2014), după ce au fost eliminate printr-un prag abuziv ofertele cu 14% faţă de cel mai mic preţ (chiar dacă au cel mai performant conţinut)", consideră UER.

×