Beligan, Morgenstern, Alifantis, Arafat, Budişteanu, Ţăndărică, omagiaţi de vedetele trustului Intact Forfotă mare la studioul Excelsior, la filmarea spoturilor pentru campania "Români buni europeni", a trustului Intact. În timp ce echipa tehnică pregătea ultimele detalii, vedetele Antenelor îmbrăcau tricourile cu chipurile românilor valoroşi pe care aveau să le poarte. Maestrul Beligan ajunsese cu trei sferturi de oră înaintea orei stabilite şi aştepta, răbdător, în camera de oaspeţi. Îi ţin companie prof.univ.dr. Dan Enescu, medic primar chirurgie plastică, managerul spitalului de urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", o minune de om, şi dl. Iustin Capră, cunoscutul inventator şi inginer. Nicu Alifantis iese la o ţigară. E imediat înconjurat de fete frumoase, admiratoare declarate: Mihaela Bârzilă şi Alexandra Bădoi, care-l roagă să facă împreună o fotografie. "Atât de mult mă bucur să vă reîntâlnesc!", îi spune Alexandra. "Acum nouă ani, aţi venit în juriu, la un festival de muzică folk, la Tg. Jiu, la care am participat şi eu, în concurs. Atât de frumos mi-aţi vorbit atunci, m-aţi încurajat să cânt în continuare şi mi-aţi dăruit un CD... A contat foarte mult pentru mine". Nicu îi mulţumeşte pentru vorbele frumoase şi o îmbrăţişează. Ovidiu Lipan Ţăndărică, zdravăn bronzat, apare în pragul uşii, împărţind zâmbete în stânga şi-n dreapta. "A venit macaraua? Pentru că trebuie să-l anunţ pe maestrul Beligan...", se interesează, cu faţa-i blândă şi luminoasă, dl.dr. Enescu. Sabina Iosub face o poză cu Ionuţ Budişteanu, tânărul informatician şi inventator român pe care-l promovează în această campanie a valorilor româneşti. Ionuţ a obţinut în luna mai marele premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul "Intel International Science and Engineering Fair", una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume, pentru invenţia sa, un automobil low cost, ce se conduce singur. Ţăndărică iese din cabină şi îi oferă lui Marius Ioniţă, prezentatorul ştirilor dimineţii de la Antena 3, o pereche de beţe, cu autograf. Nicu Alifantis se apropie de Simona Gherghe, cea care poartă tricoul cu chipul lui, şi o îmbrăţişează. "Tare drăguţă-i fata asta", îmi spune. Simona, la rându-i, îşi aminteşte cum cânta, în adolescenţă, la chitară, "Umbra" lui Alifantis. Dar care-i rostul acestor tricouri de care tot amintesc? Fiecare vedetă a trustului poartă câte o astfel de bluză imprimată cu chipul unui român valoros promovat în această campanie, în semn de recunoaştere simbolică a meritelor acestuia. Pentru că "Români buni europeni" este o campanie menită să recunoască şi să promoveze valorile româneşti care ne fac cinste în Europa.
Pălăriile lui Alifantis
Nicu Alifantis e gata de filmare. Poartă cu mândrie o pălărie foarte şic. De altfel, pălăriile sunt noua lui pasiune. Deocamdată, are vreo 20. Îmi spune că, odată cu anotimpul rece, are de gând să-şi lase barbă. Lungă. Ca a ălora de la ZZ Top. Ne amuzăm imaginându-ne cum o să-i şadă. Îl întreb cu chipul cărui român valoros ar purta un tricou. "Cu chipul lui Ivan", îmi răspunde. “Ivan Patzaichin”. Se apropie Ionuţ Budişteanu. Aş vrea să ştiu cu ce notă a luat BAC-ul. “Cu 9.16, dar nu m-am pregătit cine ştie ce. Înainte de examene, am fost la Geneva, unde am fost invitat să văd acceleratorul de particule. Am luat 10 la informatică, 8.50 la română şi 9 la matematică”. Geniul matematicii a luat 9 la matematică? “Da, pentru că m-am grăbit şi am greşit ceva”, îmi zice râzând. Mă frapează modestia lui. “Eşti un băiat foarte deştept, îi zic, şi foarte modest”. “Nu sunt deştept, sunt doar un băiat care a învăţat foarte mult”, mă contrazice. Din toamnă se mută la Bucureşti, la cămin, pentru că a fost admis la Facultatea de Informatică şi Matematică. Îi vor lipsi părinţii, de care se simte foarte legat. “Prietenii mei sunt părinţii şi computerul. Dar o să-i învăţ să folosească Skype...”, îmi mai spune tânărul informatician din Rm.Vâlcea. Îl întreb şi pe el cu cu chipul cărui român ar purta un tricou. "Cu al tuturor profesorilor universitari de informatică, cu o experienţă de peste 20 de ani", îmi răspunde.
"Ţăndărică, lasă pozele!"
Maestrul Beligan este condus pe platou. S-a montat şi macaraua, deci filmarea poate începe. Pe scenă, la braţul Andreei Berecleanu, maestrul a uitat de zecile de minute de aşteptare şi şi-a intrat în rol instantaneu. Ba l-a mai apostrofat şi pe regizor, zâmbind, cu un "Piei din faţa mea, mizerabile!", spus în stilu-i inconfundabil. În faţa reflectoarelor apar pe rând românii valoroşi cărora vedetele trustului Intact "le dau onorul". Maia Morgenstern e onorată la scenă deschisă de Dan Negru, Nicu Alifantis de Simona Gherghe, Ovidiu Lipan Ţăndărică de Nadina Câmpean, dr. Dan Enescu de Mihaela Bârzilă, Sergiu Biriş, fondatorul Trilulilu, de Alexandra Bădoi, Ionuţ Budişteanu de Sabina Iosub, Iustin Capră de Diana Munteanu-Niculescu, actorul Bogdan Dumitrache de Mirela Boureanu-Vaida, tânărul muzician Mircea Gogoncea de Crina Abrudan. De asemenea, chipul Nadiei Comăneci şi cel al lui Gheorghe Hagi, imprimate pe tricouri, sunt purtate cu mândrie, pe podium, de Marius Ioniţă şi Oana Stancu, de la Antena 3. Odată coborâte de pe scenă, vedetele Antenelor îi înconjoară pentru poze pe Maia Morgenstern şi Ovidiu Lipan. "Ţăndărică, lasă pozele, concentrează-te pe tobe!", îi strigă, mucalit, Alifantis. "Am venit în ţară doar pentru câteva zile. Din fericire, au concis cu această filmare. Mă întorc la Dusseldorf, unde locuiesc, şi unde m-am înscris la un master, însă, de-acum încolo mă voi împărţi între Dusseldorf şi Londra, pentru că am fost admis şi la un master la Royal Academy", îmi spune Mircea Gogoncea (21 de ani), unul dintre cei mai buni chitarişti din lume, în timp ce îl aşteptăm pe medicul Raed Arafat. Odată ajuns, fondatorul SMURD este condus pe scenă şi prezentat publicului de către Andreea Berecleanu şi Anca Rusu. Filmarea se încheie seara târziu. Ţăndărică pleacă spre mare, Sergiu Biriş fuge la aeroport să prindă avionul de Cluj, Ionuţ Budişteanu îşi aşteaptă tatăl s-o pornească spre casă, la Rm.Vâlcea...