Instanţa Curţii de Apel Bucureşti reţine ca deosebit de important modul în care au fraternizat inculpaţii într-ale păcătuirii penale. “Deosebit de cele prezentate anterior, mai reţinem ca fiind deosebit de important faptul că aportul individual al poliţiştilor de frontieră şi vameşilor din P.T.F. Moraviţa, precum şi a celorlalţi funcţionari care au aderat la grupul infracţional organizat, a presupus, pe lângă particularităţile modului de operare utilizat, exprimarea unui consens interprofesional al funcţionarilor din cele două categorii socio-profesionale, în ceea ce priveşte omisiunea de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu specifice frontierei de stat. Pe de altă parte, probaţiunea aflată la dosar a relevat că momentul constituirii acestei grupări infracţionale organizate este cu mult anterior lunii septembrie 2010, când au fost demarate cercetările în această cauză.”, se arată în motivarea CAB.
"Sub acest aspect, adeseori, unele dintre persoanele vizate de ancheta noastră au făcut referiri (aşa cum rezultă din convorbirile interceptate în mediul ambiental) la perioada 2008 – iulie 2010, pe care au prezentat-o ca fiind cea mai favorabilă acestui gen de acţiuni criminale.
Potrivit respectivelor destăinuiri, înainte de iulie 2010, când a fost suspendată activitatea de comerţ cu ţigări în magazinele duty-free, prin P.T.F. Moraviţa se introduceau fraudulos în România, zilnic, cantităţi de ordinul a câteva mii sau chiar zeci de mii de baxuri de ţigări, pentru care lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră pretindeau şi primeau, cu titlu de mită, tot câte 50 euro/bax, cum s-a păstrat regula şi în perioada la care se referă cercetările din acest dosar. Referitor la perioada anterioară, s-a invocat că sumele de bani care reveneau zilnic poliţiştilor de frontieră şi vameşilor (în condiţiile în care aceştia acţionau şi atunci în temeiul aceloraşi reguli de organizare a activităţii infracţionale, care presupuneau împărţirea foloaselor, în mod egal, mai întâi, în două părţi, dintre care una era destinată poliţiştilor, iar cealaltă, vameşilor) erau de ordinul miilor de euro de persoană, fiind evocate situaţii în care suma care a revenit poliţiştilor de frontieră, într-o singură tură, a fost şi de peste 100.000 euro."