x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În plină secetă, din România se exportă apă în Ungaria

În plină secetă, din România se exportă apă în Ungaria

09 Aug 2012   •   11:26
În plină secetă, din România se exportă apă în Ungaria

In plina seceta, in vreme ce culturile din judetul Arad sufera din cauza lipsei acute de apa, filiala aradeana a Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) exporta apa din raul Mures in Ungaria, in colaborare cu Compania Nationala "Apele Romane".

Contractul de furnizare a apei se deruleaza in baza acordului incheiat de Guvernele Romaniei si Ungariei privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera, semnat la Budapesta, la data de 15 septembrie 2003.

Dupa cum a precizat joi pentru AGERPRES ing. Traian Vlaicu, inspector sef al filialei aradene a ANIF, in temeiul acestui contract care se reinoieste anual, incheiat intre ANIF si firma Menesbirtok ZRt (Domeniile Hergheliei de Cai) Mezohegyes din Ungaria, partea romana se obliga sa pompeze anual o cantitate de cel putin 1,7 milioane metri cubi de apa din Mures, conform solicitarilor facute de partea maghiara, care urmeaza sa plateasca catre partea romana suma de 25,96 euro pentru 1.000 metri cubi de apa. In cazul in care partea maghiara va solicita mai multa apa, va plati cate 25,11 euro pentru 1.000 metri cubi pentru un volum de apa cuprins intre 1,7 si 1,9 milioane metri cubi, respectiv 24,26 euro pentru cantitati ce depasesc 1,9 milioane metri cubi.

"Conform contractului, beneficiarul maghiar se obliga sa plateasca partii romane suma de 44.132 euro, suma pe care o plateste chiar daca volumul de apa solicitat este mai mic decat cel prevazut in contract, din motive generate de beneficiar. In general insa, cantitatea de apa pompata anual spre Ungaria depaseste cantitatea prevazuta in contract, apropiindu-se de dublul acesteia", a adaugat ing. Traian Vlaicu.

Livrarea de apa din Mures in Ungaria, printr-un sistem de canale avand albiile si taluzurile acoperite cu dale, sub care se afla folie impermeabila, a inceput inca din anul 1889, beneficiari fiind o fabrica de zahar si o alta de prelucrare a canepii, situate in orasul Mezohegyes, exportul de apa catre aceste doua unitati de productie incetand in anul 1996.

Din anul 1986 s-a inceput livrarea de apa si catre firma Menesbirtok ZRt, timp de zece ani livrarile de apa derulandu-se in paralel.

Dupa cum au explicat reprezentantii firmei Menesbirtok ZRt, apa pe care o importa din Romania ar putea-o preleva tot din Mures de pe teritoriul Ungariei. Insa, avand in vedere diferenta de nivel, cheltuielile care ar fi impuse de pomparea apei pana la Mezohegzes ar fi mult mai mari decat cele presupuse de importarea apei de la Arad.

Drept urmare, culturile agricole situate in imediata apropiere a frontierei romano-ungare sunt irigate, in vreme ce o buna parte a culturilor din judetul Arad sufera din pricina secetei.

Agerpres

×
Subiecte în articol: seceta irigaţii