Intr-o analiza intitulata “Pentru centru-dreapta urmeaza un esec urias', jurnalistii de la cotidianul ungar Magyar Nemzet dau ca sigura victoria USL in alegerile municipale si parlamentare de anul acesta din Romania.
'Opozitia din Romania conduce cu un avantaj urias. Astfel, soarta alegerilor locale din iunie si a celor parlamentare din noiembrie pare pecetluita. Pentru minoritatea maghiara, miza este obtinerea a cat mai multe mandate de parlamentar, insa marea intrebare este daca partidele vor face front comun sau fiecare va porni pe drumul sau. Din 2004, sub comanda lui Traian Basescu, Romania este condusa de un Guvern de dreapta. Sondajele indica o schimbare a regimului politic din Romania. Uniunea dintre social-democrati si liberali conduce in preferintele alegatorilor cu 49,2%, o usoara scadere fata de februarie, datorata si faptului ca Puterea a reusit sa inabuse protestele stradale si l-a schimbat din functia de premier pe Emil Boc cu Mihai Razvan Ungureanu. Mutarea a adus o imbunatatire de doar 1% pentru PDL, care a ajuns de la 15,8, la 17%', observa jurnalistii de la Magyar Nemzet.
Partidul Poporului, nascut “din nimic'
Magyar Nemzet mai scrie ca PDL-ul este devansat de proprietarul televiziunii-tabloid OTV, Dan Diaconescu, al carui partid cu promisiuni populiste, PPDD, s-a intarit si a ajuns la 17.4%, insa sperantele acestuia s-ar putea sa nu se concretizeze, deoarece acest tip de partide aparute “din nimic' au rezultate mult mai slabe in ziua votului decat in sondajele preelectorale.
“UDMR-ul pare sa isi asigure prezenta in Parlament cu un pronostic de 6-7%, insa este inca neclar pe ce drum o vor apuca partidele minoritatii maghiare. Inca nu s-a parafat nici un acord intre UDMR si Partidului Popular Maghiar din Transilvania(PPMT)', subliniaza cotidianul citat.
Maghiarii ar trebui sa se uneasca
“Partidele care reprezinta minoritatea maghiara isi asuma un risc enorm in cazul in care nu reusesc sa faca un front comun, iar asta incercam si noi sa le transmitem', a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt pentru mno.hu. Spre deosebire de acesta, ministrul Afacerilor Externe Martonyi Janos a promis ca Ungaria nu se va implica in campania electorala din Romania: “Din punctul nostru de vedere, consideram ca este bine daca la alegerile din Romania deciziile importante sunt luate de actorii politici din Romania, iar cel mai mare ajutor ar fi daca nimeni nu s-ar implica in aceste campanii de politica interna', afirma Martonyi.
Calcule pe mandate parlamentare
“Evident ca la alegerile locale din Tinutul Secuiesc nu are nici o relevanta daca partidele pornesc cu candidati separati, fiindca in majoritatea zonelor populatia maghiara depaseste pragul de 50%, insa in zonele in care nu depaseste, partidele isi asuma anumite riscuri. Conform legii in vigoare, prezenta minoritatii maghiare in Guvern nu este periclitata, chiar daca nu se atinge pragul electoral de 5%, cu conditia sa se obtina sase mandate de parlamentar si trei de senator. Aceste posturi pot fi obtinute cu usurinta in judetele Harghita si Covasna, insa, pe baza experientei din Slovacia si a mizei numarului de mandate, partidele minoritatii maghiare isi reduc considerabil sansele daca nu reusesc sa ajunga la un numitor comun', concluzioneaza analistul politic al cotidianului Magyar Nemzet, Kovacs Andras. (deak.istvan@jurnalul.ro)