x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În România s-ar putea produce un cutremur de 7 grade pe scara Richter, în intervalul 2012-2013

În România s-ar putea produce un cutremur de 7 grade pe scara Richter, în intervalul 2012-2013

23 Mar 2012   •   06:53
În România s-ar putea produce un cutremur de 7 grade pe scara Richter, în intervalul 2012-2013

Romania ar putea fi zguduita de un cutremur catastrofal. Presedintele Sectiei de Predictie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru a declarat la RTV ca tara noastra ar putea fi lovita de un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 grade cel tarziu pana la finalul anului 2013.

"A prezice un cutremur inseamna a face trei predictii si nu una. Trebuie sa prezici locul, magnitudinea si timpul de apartie a cutremurului. Potrivit cercetarilor mele, in Romania s-ar putea produce un cutremur cu magnitudinea de 6-7 in intervalul 2012-2013. Nu se poate spune cu exactitate ziua, luna, anul", a spus George Purcaru.

Si Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pamantului, a declarat, in urma cu o saptamana, ca "anul acesta ne putem astepta la un cutremur de magnitudine 5". "E bine sa spui ca trebuie sa fim permanent pregatiti. Noi nu stim cand vine, dar stim ca poate sa vina", a spus Radulian, care a precizat ca seismele de intensitate 5 si 6 nu ar trebui sa aiba efecte devastatoare asupra cladirilor.

In Capitala, cele mai vulnerabile zone sunt Piata Romana, Unirii, Tineretului, Fundeni si Tei, iar cele mai sigure locuinte sunt cele de-a lungul Dambovitei.

Primaria municipiului Bucuresti a actualizat lista cladirilor cu risc de prabusire sau avariere grava a structurii, in cazul unui cutremur puternic. Potrivit prefectului Capitalei, doar 21 dintre cele 113 imobile din Bucuresti incadrate in clasa I de risc seismic au fost consolidate, iar la alte 17 lucrarile sunt in curs de finalizare.

Aproximativ 20 de cladiri au fost consolidate in perioada 2003-2010, in Capitala. "Nu inseamna ca toate aceste cladiri se vor prabusi la un cutremur mare, insa prezinta pericol public si trebuie consolidate. Lucrarile de consolidare depind insa foarte mult de asociatiile de proprietari. Acestea au obligatii legale privind consolidarea si fac un apel la simt civic, pentru a fi cooperante. Stiu ca lucrarile de consolidare creeaza disconfort, sunt neplacute, insa trebuie efectuate, pentru a nu avea un disconfort mult mai mare mai tarziu", a declarat prefectul.

×