Senatorul Iulian Urban a declarat că propune modificarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât aceasta să prevadă ca amenzile rutiere să fie plătite de şoferi în funcţie de venit, iniţiativa legislativă în acest sens urmând să fie depusă la Senat.
Acesta a precizat că în România "şofatul s-a transformat într-un sport extrem" şi că nu puţine sunt situaţiile când persoane cu mulţi bani consideră o afacere să treacă pe roşu la semafoare sau să nu respecte limita de viteză pentru că îşi permit să plătească amenzile.
Iulian Urban a declarat despre propunerea sa legislativă ca amenzile de circulaţie să fie acordate în funcţie de venitul şoferilor că este vorba despre "o măsură care vine la pachet împreună cu propunerea de luare a permisului şoferilor violenţi în trafic, precum şi cu propunerea de aplicare progresivă a amenzilor de circulaţie".
La rândul lui, Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, susţine că discuţii drespre înăsprirea pedepselor pentru şoferii violenţi din trafic a mai fost discută, însă nu s-a căzut la nici un acord asupra termenului de "agresivitatea în trafic".
Potrivit prevederilor în vigoare, "săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic" se pedepsesc cu 21 până la 100 puncte amendă, adică între 12 milioane şi 60 milioane lei vechi. Agresiunile comise în trafic cad sub incidenţa legilor civile sau penale, ceea ce nu le face obiectul Codului Rutier. Deşi, actualul Cod Rutier nu prevede decât amenzi pentru înjurători şI semne obscene, dacă schimbările propuse de Poliţiei vor fi acceptate, în curând agresivitatea în trafic va fi pedepsită penal.