x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator In Transnistria, arme la liber

In Transnistria, arme la liber

10 Mai 2005   •   00:00

Un jurnalist britanic era cat pe ce sa cumpere trei rachete de la separatistii transnistreni. El a descoperit, cu aceasta ocazie, ca structurile puterii de la Tiraspol sunt puternic infiltrate in gruparile extremiste care se ocupa cu traficul de arme.

NEBUNIE. Daca vrei sa-ti iei o racheta, poti merge la Tiraspol
Trei proiectile radioactive capabile de a contamina un centru urban au fost oferite spre vanzare, saptamana trecuta, unui reporter de la saptamanalul britanic Sunday Times. Jurnalistul, care s-a infiltrat in randurile traficantilor dupa ce a pretins ca este reprezentantul unui grup militant din Algeria, s-a aratat interesat de rachetele Alazan, care au o raza de actiune de maximum 15 kilometri si care pot raspandi radiatii pe o raza de peste 36 de kilometri de la punctul de impact. Teroristul sub acoperire stia ca extremistrii transnistreni aveau la indemana arsenalul de aproximativ 50.000 de tone de arme pe care le-au lasat in urma rusii dupa razboiul rece. Armele, inclusiv mine si rachete sol-aer, erau depozitate la Colbasna, considerat unul dintre cele mai mari depozite de armament din Europa.

Prin intermediul unui ofiter superior din politia secreta de la Tiraspol, jurnalistul a intrat in legatura cu un traficant local de arme. In februarie, "teroristul" si vanzatorul, pe nume Dimitri, s-au intalnit de doua ori, o luna mai tarziu, in cel mai scump hotel din Chisinau, Dedeman Grand. Cei doi au negociat pretul unei rachete, la 200.000 de dolari, si al documentelor false necesare transportului ogivelor pe un aerodrom din sud-vestul Ucrainei. Banii urmau sa ajunga intr-un cont bancar din Cipru.

Saptamana trecuta, Dimitri i-a oferit "teroristului" trei rachete pentru numai 500.000 de dolari. Ogivele urmau sa fie transferate in Ucraina in 24 de ore. Dar, dupa confirmarea disponibilitatii armelor, jurnalistul s-a retras din negocieri.

In materialele publicate in Sudany Times, jurnalistul scrie ca Dimitri era un barbat la vreo 30 de ani, cu parul brunet si imbracat in negru. Traficantul conducea un BMW cu geamuri fumurii si vorbea fluent limba engleza, cu un accent american. Parea un tip dur, sigur pe sine.

Potrivit expertilor contactati de saptamanalul britanic, rachetele Alazan ar putea fi cautate de "teroristii care doresc sa loveasca o tinta de securitate inalta". (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: observator