x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În ultima zi de şefie la TVR, Lăzescu a dat cu măriri de salarii, "ca să nu plece oamenii"

În ultima zi de şefie la TVR, Lăzescu a dat cu măriri de salarii, "ca să nu plece oamenii"

03 Iul 2012   •   17:20
În ultima zi de şefie la TVR, Lăzescu a dat cu măriri de salarii, "ca să nu plece oamenii"

Alexandru Lazescu, fostul presedinte-director general al TVR, a modificat in ultima zi a mandatului sau zeci de contracte ale unor salariati ai Televiziunii Romane, transformandu-le din perioada determinata in nedeterminata si marind salariile unor angajati.

Alexandru Lazescu - care a fost demis pe 12 iunie de Parlament - a afirmat in ultimul an, in repetate randuri, ca doreste restructurarea Televiziunii Romane si reducerea cheltuielilor in TVR, institutie care are in prezent datorii de peste 100 de milioane de euro.

Cu toate acestea, in ultima sa zi de mandat, Alexandru Lazescu ar fi majorat salariile la cateva zeci de oameni din TVR si a modificat contractele de munca ale altor cateva zeci de angajati din Televiziunea Romana, in special de la TVR Info, transformandu-le din contracte pe perioada determinata in contracte pe perioada nedeterminata.

Contactat de MEDIAFAX, Alexandru Lazescu a recunoscut ca a modificat contractele de munca ale unor angajati ai TVR, precizand insa ca nu isi aminteste daca aceste modificari au fost facute chiar in ultima zi a mandatului sau sau in ultima perioada a mandatului sau.

"Am mai prelungit contracte, dar in cadrul legal. Nu am facut nimic in afara cadrului legal. Erau contracte care expirau ori pe 15 iunie, ori pe 30 iunie si le-am mai prelungit. Dar trebuie discutat de la caz la caz", a spus Alexandru Lazescu.

El a exemplificat spunand ca a prelungit contractele unor salariati ai Televiziunii Romane, detasati la TVR Info de la alte departamente ale televiziunii publice. "Cred ca au fost 15-20 de astfel de detasari, dar nu cred ca incurca pe nimeni", a spus Lazescu.

Acesta a precizat ca nu exclude sa fi facut si mariri de salarii in ultima perioada a mandatului sau. "Nu exclud sa fi fost si mariri de salarii, dar nu am acum in minte. Este posibil sa fi fost cateva pe motive solide. In general, nu am facut mariri de salarii. Maririle au fost putine si strict justificate ca sa tin oameni sa nu plece (din TVR, n.r.)", a mai spus Lazescu.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administratie al TVR, in frunte cu Alexandru Lazescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. In functia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Calin Cristea.

Televiziunea Romana are datorii acumulate - din 2005 pana la sfarsitul lui 2011 - catre bugetul de stat in valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane. In 20 iunie, Guvernul a decis ca ANAF sa deblocheze pentru o perioada de sase luni conturile televiziunii publice, interval in care va fi derulat un proces de reorganizare a TVR.

Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Romana are circa 3.400 de angajati.

Parlamentul l-a validat, marti, cu 265 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", pe Claudiu Saftoiu ca presedinte - director general al Societatii Romane de Televiziune.

Dupa votul Parlamentului, Claudiu Saftoiu a declarat pentru presa ca va garanta impartialitatea politica in procesul redactional din TVR, precizand ca va demara "un audit de profunzime, atat de personal, cat si economic", care va sta la baza strategiei de redresare a televiziunii publice.(Mediafax)

×