Ţiganii dintr-o comună din judeţul Timiş, expulzaţi de curând din Franţa, vor să se întoarcă în această ţară, declarând că în România condiţiile sunt mult mai grele şi nu îşi găsesc de lucru. Jurnaliştii de la BBC au realizat un reportaj despre expulzarea ţiganilor din Franţa, afirmând că România nu face nimic pentru integrarea acestora.
"Andraş Bobo nu a avut luxul unui cal în Franţa, dar timp de şase ani a avut un venit constant, colectând fier vechi cu un cărucior", explică BBC. Poliţia din Franţa i-a oferit două opţiuni sumbre: să plece de bunăvoie sau să fie expulzat. În prezent, romul de origine română se află în comuna Banloc (judeţul Timiş), dar este hotărât să revină în Franţa."Merg înapoi în Franţa. Este prea greu aici, în România; nu se găseşte deloc de lucru şi nu am din ce să trăiesc. Aceasta este casa mamei mele", declară Andraş Bobo.
Mulţi dintre ţiganii expulzaţi din Franţa provin din sate precum acesta, situate în vestul României, notează BBC. Mulţi ani, Franţa a reprezentat "un colac de salvare" pentru unii dintre cei mai săraci oameni. Şi nu este un colac de salvare la care să renunţe atât de uşor, subliniază postul britanic.
"Sărăcia are cauze profunde. Mulţi dintre oamenii de aici nu ştiu să scrie şi să citească, iar unii nu au acte de identitate sau de proprietate", relatează jurnaliştii de la BBC.
"România nu poate gestiona singură această problemă. Cred că ambele ţări, România şi Franţa, ar trebui să ofere asistenţă pentru crearea unor condiţii de trai decente", afirmă Ramona Navakovici, o femeie intervievată de corespondentul BBC.
Unii ţigani încă au rude care trăiesc în barăci în Franţa, menţinând astfel şansele de a reveni în această ţară. Ei sunt dispuşi să aştepte până când situaţia le va fi mai favorabilă, încheie BBC.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat la sfârşitul lunii iulie o înăsprire a politicii de securitate a Franţei şi desfiinţarea taberelor ilegale ale romilor, atrăgând numeroase critici pe plan intern şi internaţional. Conform Ministerului francez al Imigraţiei, 8.313 romi români şi bulgari au fost expulzaţi de la începutul anului, în timp ce în 2009 numărul total al repatrierilor a fost de 9.875.