x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă o amânare pentru discuţiile privind aderarea la Schengen

Încă o amânare pentru discuţiile privind aderarea la Schengen

de Istvan Deak    |    19 Oct 2012   •   15:06
Încă o amânare pentru discuţiile privind aderarea la Schengen
Sursa foto: CHARLES CARATINI/AFP

Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare la Consiliul JAI au fost amânate pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, scrie European Voice.

Potrivit European Voice, amânările repetate privind luarea unei decizii au legătură cu dorinţa miniştrilor de Interne din UE de a vedea mai întâi raportul MCV pentru România, care va fi publicat până la sfârşitul anului 2012.

În plus, în Olanda au încă loc negocieri pentru formarea unui Guvern  după alegerile din septembrie, iar cel actual, interimar, nu vrea să se implice într-o decizie privind România şi Bulgaria.

În martie, la Consiliul European s-a decis ca la Consiliul JAI din septembrie să se ia o decizie. Însă Consiliul JAI a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Surse europene precizau atunci că Germania şi Belgia s-au alăturat poziţiei Olandei.

După anularea Consiliului, MAE român a afirmat că subiectele care urmau să fie discutate în septembrie au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie.

”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Preşedinţia cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanţă, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, preciza MAE.

”Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea preşedinţei cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice în vederea promovării obiectivului său de aderare la spaţiul Schengen”, potrivit  comunicatului MAE.

Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea României dar şi a Bulgariei la Schengen.

×
Subiecte în articol: aderare schengen amanare