x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inca un nazist roman expulzat

Inca un nazist roman expulzat

03 Iun 2004   •   00:00

O curte de apel americana a consfintit ieri decizia unui tribunal federal, privind expulzarea in Romania a unui fost gardian dintr-o tabara de concentrare nazista din apropiere de Berlin, romanul Michael Negele.

ANA ILIE

MULTI. El este al treilea roman stabilit in SUA despre care s-a aflat ca a colaborat cu sistemul nazist. Cel mai spectaculos caz a fost cel al lui Nikolaus Schiffer, in varsta de 84 de ani, expulzat in mai 2003. Al doilea nazist este Johann Leprich, in varsta de 78 de ani, arestat de americani in ianuarie anul acesta.

RESPINS. Curtea a respins apelul romanului la decizia tribunalului federal din Saint Louis, statul Missouri, din iulie 2002. Atunci s-a confirmat ca Michael Negele, acum in varsta de 84 de ani, a pazit prizonierii in tabara de concentrare de la Sachsenhausen si in ghetoul evreiesc de la Theresienstadt, din apropiere de Praga, din noiembrie 1943 pana in iunie 1944.

FARA CETATENIE. Negele s-a nascut in Romania si a ajuns in Statele Unite in 1950, cu o viza obtinuta in Germania. A primit nationalitate americana in 1955, care i-a fost anulata in 1999, dupa ce trecutul sau nazist a fost dezvaluit.

×
Subiecte în articol: observator