x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incendiu puternic la Moara lui Assan, din Capitală. Focul a fost stins cu ajutorul unui elicopter (VIDEO)

Incendiu puternic la Moara lui Assan, din Capitală. Focul a fost stins cu ajutorul unui elicopter (VIDEO)

07 Iun 2012   •   11:07
Incendiu puternic la Moara lui Assan, din Capitală. Focul a fost stins cu ajutorul unui elicopter (VIDEO)

UPDATE 16:15 - Incendiul care a cuprins complexul Moara lui Assan a fost stins. Pompierii au apelat la un elicopter care sa arunce o punga cu apa deasupra cladirii cuprinse de flacari. Directorul ADP Sector 2, Cristian Lemnaru, a declarat ca au fost aduse la fata locului trei incarcatoare si doua basculante ca sa rastoarne, daca e necesar, molozul din zona.

Primaria Sectorului 2 precizeaza ca regreta incidentul produs la aceasta cladire de patrimoniu, dar arata ca a facut multiple demersuri pentru restaurarea, amplasarea si punerea in valoare a monumentelor de pe raza sectorului.

"Noi am sesizat anual despre situatia deplorabila in care se afla cladirea. Din pacate, pana in acest moment nu au luat nicio masura institutiile responsabile", a declarat Anatol Albu, reprezentantul Biroului de presa al Primariei sectorului 2, citat de Agerpres.

Totodata, Primaria Sectorului 2 sustine ca in anii 2009 si 2010 a continuat demersurile de sensibilizare a autoritatilor privind starea in care se afla cladirile, adrese care au fost transmise catre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, S.C. Graul SA., S.C. Ozran Real Estate SRL, Ministerul Culturii Si Cultelor, Primaria Municipiului Bucuresti. Ultimele adrese catre Ministerul Culturii Si Cultelor si Primaria Municipiului Bucuresti au fost inaintate in ianuarie 2012.

Moara lui Assan se incadreaza in prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice cu modificarile si completarile ulterioare.

Un incendiu puternic a izbucnit, in aceasta dupa-amiaza, la acoperisul unui turn al fostei fabrici de ulei din complexul Moara lui Assan din Sectorul 2 al Capitalei.

Pompierii intervin cu trei autospeciale cu apa si spuma, un echipaj de descarcerare si unul de prim ajutor, dar si cu o vola, pentru a curata daramaturile din complexul Moara lui Assan. Zona este greu accesibila pentru pompieri, iar flacarile s-au ridicat deja la peste 3 de metri.

Cladirea, inalta de circa 30 de metri, era parasita, iar in momentul producerii accidentului nu a fost identificata nicio persoana nici in interiorul acesteia, si nici in imediata apropiere, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile.

Stefania Simion, vicepresedinte al Asociatia Salvati Bucurestiul, a afirmat ca "onumentul a fost vandalizat in ultimii douazeci de ani, fara ca Primaria Capitalei sau Primaria Sectorului 2 sa ia masuri".

In luna ianuarie 2012, o parte din acoperisul si peretele Morii lui Assan s-au prabusit, din vina hotilor de fier vechi. Cladirea, declarata monument istoric si aflata in zona Obor-Lizeanu, este dezafectata, insa aceasta este frecventata de indivizi care vin sa sustraga fier vechi si caramizi.
Cladirea a mai fost afectata de un puternic incendiu in luna mai 2008.

Moara lui Assan, construita in 1853, este prima moara cu aburi din Bucuresti, fiind un monument istoric de importanta nationala.


×