x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incendiul de pădure din Harghita continuă să se extindă, afectând între 60 şi 100 de hectare

Incendiul de pădure din Harghita continuă să se extindă, afectând între 60 şi 100 de hectare

de Mediafax    |    11 Iul 2012   •   14:46
Incendiul de pădure din Harghita continuă să se extindă, afectând între 60 şi 100 de hectare

Incendiul care a cuprins, duminica, o padure de rasinoase din apropierea comunei harghitene Plaiesii de Jos continua sa se extinda si azi, manifestandu-se pe o suprafata cuprinsa intre 60 si o suta de hectare, aproximativ 200 de persoane intervenind pentru limitarea acestuia.

Focarele care au fost stinse peste noapte s-au reaprins si, de multe ori, interventia militarilor si pompierilor a fost in zadar din cauza vantului.

Potrivit padurarilor si conducerii composesoratului, in prezent incendiul se manifesta pe o suprafata curpinsa intre 60 si o suta de hectare, o evaluare coreta neputand fi facuta din cauza fumului dens.

Conform colonelului Stelian Cimpoesu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, fortele de interventie au fost suplimentate, in prezent intervenind intregul efectiv de pompieri de la Detasamentul Miercurea Ciuc, 25 de vanatori de munte, 15 jandarmi, sapte servicii voluntare pentru situatii de urgenta din toate localitatile Ciucului de Jos, padurari si zeci de cetateni, fiind vorba in total de aproximativ 200 de persoane.

Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor un elicopter special, cu apa, pentru stingerea incendiului de padure, insa raspunsul a fost ca nu exista niciunul disponibil pentru zona montana.

Si presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a adresat o scrisoare catre prefectul judetului Harghita, Augusta-Cristina Urzica, solicitand un elicopter special din strainatate.

"Avand in vedere situatia grava, va solicitam sa intreprindeti demersurile necesare in vederea obtinerii din partea Guvernului a unui sprijin in activitatea de stingere printr-un elicopter special, daca este necesar chiar din strainatate", a scris presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Borboly Csaba a afirmat ca lacul de acumulare de la Darmanesti se afla la o distanta de aproximativ 10 kilometri de zona incendiata, astfel incat elicopterul ar avea de unde sa se alimenteze cu apa.

CJ a mai disponibilizat in zona doua echipamente specifice salvarii montane, adica doua ATV-uri, cu echipajele Salvamont din Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni, care sa ajute la transportul fortelor de interventie, al apei si hranei in zona incendiului.

Cimpoesu a spus ca seful ISU Harghita, Gheorghe Pop, a solicitat sprijinul aviatiei utilitare in vederea punerii la dispozitie a unui avion usor, cu ajutorul caruia va survola zona, pentru a vedea suprafata cuprinsa de flacari, numarul focarelor si intensitatea cu care se manifesta incendiul.

Totodata, pe varful muntelui, in apropierea zonei incendiate, va fi instalat un punct de comanda al ISU, care va functiona 24 de ore din 24.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, declara ca pompierii au fost solicitati luni, in jurul pranzului, sa intervina la stingerea unui incendiu care a cuprins o padure formata din arboret tanar din specia rasinoase in apropierea comunei Plaiesii de Jos.

Luni, incendiul mistuise aproape 40 de hectare de padure tanara de rasinoase si de pasune.

Marti, incendiul s-a extins, manifestandu-se pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, peste 150 de persoane intervenind pentru limitarea acestuia.

Marti dimineata, la Primaria din Plaiesii de Jos a fost convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, la care au participat si prefectul judetului, Augusta-Cristina Urzica, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentu Situatii de Urgenta si comanda ISU Harghita.

Pasunea si padurea tanara care ard sunt proprietatea Composesoratului Casinul Nou, ele aflandu-se in administrarea Ocolulului Silvic Miercurea Ciuc.

×
Subiecte în articol: incendiu padure padure harghita