x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începi demersurile pentru un credit imobiliar în perioada următoare? Iată câteva lucruri de care să ții cont

Începi demersurile pentru un credit imobiliar în perioada următoare? Iată câteva lucruri de care să ții cont

02 Dec 2021   •   12:45
Începi demersurile pentru un credit imobiliar în perioada următoare? Iată câteva lucruri de care să ții cont

Planurile tale pentru perioada următoare includ achiziționarea unei locuințe, printr-un credit ipotecar?

Fie că te muți într-o casă nouă pentru a avea mai mult spațiu sau pentru a scăpa de chirie, sau pur și simplu vrei să îți investești banii în siguranță, accesarea unui credit pentru casă e o hotărâre importantă.

Ai mai jos câteva lucruri importante, de care să ții cont pentru a te asigura că alegi împrumutul ipotecar care ți se potrivește cel mai bine.

De câți bani ai nevoie pentru avans? Există și varianta în care nu trebuie să plătești un avans?

Avansul este deosebit de important în cazul unui credit ipotecar. Fiecare bancă are politica ei, dar te poți aștepta să ți se solicite ca avans pentru creditul tău între 15 și 25% din valoarea împrumutată. Sunt bani pe care este bine să îi economisești din timp, pentru a-i avea la momentul respectiv. Cu cât este mai mare avansul, cu atât mai mică va fi rata creditului tău.

Există însă și posibilitatea de a accesa un credit ipotecar fără avans, în anumite condiții. Patria Bank oferă clienților săi posibilitatea de a accesa un credit pentru locuință fără avans, în anumite condiții. Trebuie, în primul rând, să achiziționezi un imobil situat într-o zonă urbană mare. În plus, banca îți va solicita ca garanție suplimentară un alt imobil, care să fie de asemenea localizat într-o zonă urbană mare. Găsești detalii pe site cu privire la condițiile pentru acest tip de împrumut și care sunt orașele care se încadrează în cerințele băncii.

DAE, sau Dobânda Anuală Efectivă

Faci un împrumut pe termen lung, așa că iți va fi de folos să te familiarizezi cu o serie de termeni din domeniul banking-ului. Unul dintre cei mai importanți este DAE, sau Dobânda Anuală Efectivă.

Suntem obișnuiți să ne gândim la dobândă atunci când accesăm un credit, dar vei vedea că acesta implică și alte costuri. Acestea vor determina nivelul ratei lunare pe care o vei avea de plătit. Pe lângă dobândă, ai costurile comisioanelor, al taxelor, al asigurării necesare accesării creditului... Toate acestea se adună.

Ele sunt incluse în Dobânda Anuală Efectivă, pe care este important să o iei în considerare atunci când analizezi ofertele diverselor bănci.

Ofertele fiecărei bănci

Analizează cu atenție ofertele fiecărei bănci, înainte de a decide cea mai potrivită variantă pentru creditul tău ipotecar. Compară ofertele pornind de la DAE, sau Dobânda Anuală Efectivă, despre care vorbeam mai sus.

Ia în calcul și ofertele specifice pe care le au băncile pentru creditele ipotecare. Varianta creditului pentru casă fără avans - sau eventualele promoții dintr-o anumită perioadă.

De exemplu, Patria Bank are în această perioadă oferte avantajoase pentru persoane fizice la credite, la care se adaugă și posibilitatea unui credit fără avans. În plus, dacă accesezi un împrumut ipotecar până pe data de 30 decembrie, ai șansa de a câștiga unul din cele 3 carduri cadou de casă nouă cu valoare nominală de 7.500 lei net fiecare. Găsești toate detaliile și Regulamentul Campaniei pe site-ul Patria Bank.

Care este suma pe care o poți obține de la bancă?

În funcție de nivelul veniturilor și de alte criterii ale băncii, vei putea accesa o anumită sumă. Aceasta îți va fi comunicată de către bancă la o primă analiză, urmând să fie ulterior confirmată.

Interesează-te din start care sunt tipurile de venituri luate în considerare de către banca ta. Există bănci care oferă împrumuturi nu doar persoanelor care obțin venituri din salarii și pensii, ci și din activități liberale, drepturi de autor, contracte de management, venituri din străinătate, venituri obținute de navigatori, etc. Dacă te afli în una dintre aceste situații, este important să te adresezi băncii potrivite. Iar dacă ai venituri din mai multe surse – salariu plus un PFA, de exemplu, pentru a obține o sumă mai mare va trebui să te adresezi unei bănci care ia în considerare și veniturile obținute în baza profesiei liberale.

O lună ne desparte de finalul anului 2021... Ce-ar fi să îl petreci în noua ta casă? Începe chiar acum demersurile pentru creditul tău ipotecar și visul poate deveni realitate!

 

×