x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Închisoare și amenzi piperate pentru șoferii care își montează acest dispozitiv pe mașină

Închisoare și amenzi piperate pentru șoferii care își montează acest dispozitiv pe mașină

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   11:15
Închisoare și amenzi piperate pentru șoferii care își montează acest dispozitiv pe mașină

Un dispozitiv pe care unii conducători auto îl pun pe mașină îi face pasibili de amendă și chiar închisoare. Acestea sunt folosite mai ales de cei care circulă frecvent pe drumurile europene sau pe autostrăzi.

Este vorba de accesorii luminoase a căror montare pe autovehicule pot aduce sancțiuni mari șoferilor, dar le pot fi deschise chiar și dosare penale și sunt pasibili de închisoare. În caz că sunt opriți de poliție este greu pentru aceștia să justidice prezența dispozitivului.

"Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. 

În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române", spune Cristian Goga, expert auto.

Acestea se găsesc pe internet la prețuri modice iar luminile sunt intermitente, roșu și albastru. Un set de lumini stroboscopice ori sirenă costă circa 150 de lei.

Amenzile sunt între 1.305-2.900 de lei, plus reținerea permisului auto pentru o perioadă de 90 de zile și confiscarea dispozitivului. 

"Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale - această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare", explică Marius Iconaru, sindicat Europol, potrivit observatornews.

×
Subiecte în articol: amenzi soferi dispozitiv masina