Agenţii economici care poluează vor putea fi pedepsiţi mult mai drastic incepănd de acum. Guvernul a adoptat legislaţia europeană in domeniu, astfel că aceia care vor mai deversa substanţe toxice in ape sau in aer vor putea ajunge la inchisoare.
Guvernul Romăniei a adoptat in şedinţa de la sfărşitul săptămănii trecute un proiect de ordonanţă de urgenţă privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului. Documentul transpune prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2004/35/EC, privind răspunderea de mediu, şi are ca obiectiv stabilirea unui cadru comun pentru prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului, la un cost rezonabil pentru societate, prin aplicarea principiului "poluatorul plăteşte".
Conform acestui principiu, un operator a cărui activitate a cauzat prejudicii mediului sau o ameninţare iminentă cu un astfel de prejudiciu trebuie să răspundă din punct de vedere financiar. Prin urmare, operatorii trebuie să adopte măsuri şi să pună in aplicare practici pentru a minimiza riscurile de daune asupra mediului, astfel incăt expunerea lor la răspunderea financiară să fie redusă.
DEFINIŢII. Prejudiciul adus mediului inseamnă prejudiciul adus speciilor şi habitatelor naturale protejate, prejudiciul adus apei (din punct de vedere ecologic, chimic, cantitativ), precum şi prejudiciul adus solului. Adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă conduce şi la indeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă, prin conştientizarea operatorilor economici asupra necesităţii luării măsurilor de protecţie a mediului. In caz contrar, aceştia sunt obligaţi să suporte costurile măsurilor preventive sau reparatorii, generate de prejudiciul adus mediului. Aplicarea prevederilor ordonanţei privind răspunderea de mediu, cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, va avea consecinţe benefice directe asupra mediului, dar şi asupra stării de sănătate a populaţiei, mai ales in contextul reducerii prejudiciului adus apei şi solului.