x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Închisoare pentru vot multiplu la europarlamentarele din 2009

Închisoare pentru vot multiplu la europarlamentarele din 2009

03 Dec 2010   •   16:37
Închisoare pentru vot multiplu la europarlamentarele din 2009

Au umplut urnele cu voturi pentru PDL şi Elena Băsescu şi au ajuns la închisoare! Mai multe persoane care au fost descoperite că au votat de mai multe ori la alegerile europarlamentare din 2009, au fost trimise în judecată. Patru dintre ele au fost deja condamnate, judecătorii pronunţând hotărâri de condamnare cu închisoarea.

Pe rolul judecătoriei din Motru, judeţul Gorj se află mai multe dosare penale de comitere a infracţiunilor la legea electorală. Persoanele trimise în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, au fost acuzate de vot multiplu. Mai exact, acestea au fost depistate, în baza confruntării listelor de la Autoritatea Elelectorală Permanentă că au votat în localitatea de domiciliu, pe listele permanente şi apoi, în alte judeţe, pe listele suplimentare. Se presupune că ar fi votat cu Partidul Democrat-Liberal şi “EBA”, întrucât în urma anchetelor s-a descoperit că aceştia au fost transportaţi la urnele de vot de oamenii Partidului Democrat-Liberal. Şi dacă ne mai amintim şi episodul “tabla lui Manţog”, cea rămasă în sediul PDL neştearsă şi surprinsă de jurnalişti, pe care erau scrise indicaţii preţioase pentru membri PD-L să voteze şi cu Elena Băsescu, lucrurile sunt suficient de clare. Acolo, era trecut şi numărul de voturi pe care PDL trebuie să le asigure Elenei Băsescu.

Condamnări!
Patru dintre dosare au fost deja soluţionate, judecătorii dispunând condamnarea inculpaţilor la închisoare pentru comiterea infracţiunilor la legea electorală. Cea mai mare pedeapsă a primit-o un cetăţean din Mehedinţi, Marian Amza care pentru infracţiuni la legea electorală a primit un an de închisoare cu suspendare, însă fiind recidivist pedeapsa a fost cumulată cu trei ani închisoare, pe care o avea tot cu suspendare, astfel încât judecătorii au pronunţat o sentinţă de 4 ani de închisoare cu executare pe numele acestuia.

Marian Amza a votat în localitatea de domiciliu, respectiv Broşteni, judeţul Mehedinţi şi în Motru, din judeţul Gorj.

O altă persoană, Gheorghe Verdeş, condamnată la un an de închisoare pentru vot multiplu, este tot din Mehedinţi, a votat pe listele de domiciliu, dar şi în localitatea Glogova din judeţul Gorj.

Ionuţ Drăcea a primit tot un an de închisoare pentru că a votat în judeţul Gorj, la Padeş, acolo unde are domiciliul, dar şi în Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Vasile Dolea, care a primit tot un an de închisoare pentru că a votat de mai multe ori. Acesta locuieşte în Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi. A votat pe listele permanente din localitate, după care a ajuns şi în Glogova, din judeţul Gorj, unde a mai votat odată pe listele suplimentare.


A recunoscut că PD-L a determinat-o!
Iuliana Anghel, o femeie Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a votat şi ea de două ori. Odată în localitatea de domiciliu şi apoi în Glogova din judeţul Gorj. Aceasta a primit în instanţă doar 5 luni de închisoare, întrucât a avut o atitudine sinceră, recunoscând judecătorilor şi povestindu-le că a fost determinată de membri de partid să voteze de mai multe ori.

Petrică Voloşciuc este un alt inculpat care îşi aşteaptă sentinţa în acest caz. Şi ca el sunt mulţi, însă instanţa nu a pronunţat deocamdată verdictul. Acesta a votat în localitatea de domiciliu, Samarineşti, din Gorj şi apoi în judeţul Mehedinţi, la Broşteni.   
Sentinţele de condamnare au fost date în cursul lunii trecute la Judecătoria Motru. Ele nu  sunt definitive, putând fi atacate cu recurs.

Legea 33/2007, în baza căreia au fost condamnaţi, prevede pedeapsă de la 6 luni la trei ani pentru asemenea fapte. Se poate spune că judecătorii au fost, totuşi, blânzi cu cei care au contribuit la schimbarea votului în favoarea sau defavoarea unui candidat.

×
Subiecte în articol: europarlamentare