O româncă a fost răpită în Egipt împreună cu cinci turişti germani şi cinci italieni. Alături de ei se mai aflau, se pare, patru ghizi egipteni care însoţeau grupul de aventurieri. MAE a avut ieri o singură preocupare: să constituie o celulă de criză care să ţină totul sub tăcere.
O româncă a fost răpită în Egipt împreună cu cinci turişti germani şi cinci italieni. Alături de ei se mai aflau, se pare, patru ghizi egipteni care însoţeau grupul de aventurieri. MAE a avut ieri o singură preocupare: să constituie o celulă de criză care să ţină totul sub tăcere.
Existenţa româncei în grupul de turişti răpiţi a fost confirmată cu greu în România de consulul român în Egipt, Marian Stan. Abia spre seară s-a aflat şi identitatea acesteia, neconfirmată însă de oficialii români. Femeia locuieşte în Germania, are 34 de ani, este medic şi se numeşte Irina Oana Calis. Aceasta plecase, se pare, în aventura safari la data de 16 septembrie. Cumpărase bilet de la o agenţie din Germania. Turiştii ajunseseră lângă Peştera înotătorilor, din Deşertul Gilf Kebir, în sud-vestul Egiptului, când au fost atacaţi de indivizi mascaţi şi înarmaţi. Potrivit presei italiene, acestea erau informaţiile pe care unul dintre ostaticii italieni a reuşit să le transmită telefonic soţiei sale. Imediat după confirmarea răpirii, autorităţile egiptene au susţinut constant că nu este vorba despre o luare de ostatici teroristă, ci despre o răpire organizată de bandiţi care vor răscumpărare în bani. Oficialii de la Cairo au asigurat că se negociază eliberarea turiştilor.
INFORMAŢII AIURITOARE
S-a zvonit apoi că ostaticii ar fi fost duşi deja în Sudan, deoarece serviciile secrete egiptene ar fi detectat locaţia răpitorilor prin interceptarea unor convorbiri telefonice. Înspre seară, cotidianul italian La Repubblica transmitea o ştire îmbucurătoare, după o zi plină de informaţii aiuritoare: cei 11 turişti ar fi fost eliberaţi după ce fuseseră jefuiţi, într-un fel, aceea că toţi turiştii, inclusiv românca, ar fi fost eliberaţi de bandiţi. Aproape imediat, televiziunea Al Jazeera transmitea aceeaşi ştire. Până aseară această informaţie nu fusese însă confirmată oficial.În vreme ce autorităţile din toate celelalte state implicate au confirmat, pe rând, atât luarea de ostatici, cât şi naţionalitatea acestora, Ministerul Român de Externe a părut ieri ca trezit brusc dintr-un somn adânc. Ore întregi nici un oficial nu a fost în stare să spună dacă printre răpiţi există un cetăţean român. Guvernul de la Roma a anunţat imediat dispariţia a cinci italieni: trei femei şi doi bărbaţi din Torino. La fel de repede s-au mişcat şi autorităţile de la Berlin. Inclusiv oficialii egipteni au anunţat că turiştii răpiţi sunt 11 la număr, iar printre ei s-ar afla un român. Dar autorităţile române au continuat să tacă. Au anunţat, în schimb, constituirea unei celule de criză pentru gestionarea unei situaţii neconfirmate. Abia în jurul orei 16:30 un oficial român a dat o primă informaţie. Consulul Marian Stan a afirmat că ar fi vorba despre o româncă de aproximativ 30 de ani. Şi atât a durat transparenţa! Pentru că primul lucru făcut, se pare, de faimoasa celulă de criză a fost acela de a interzice tuturor reprezentanţilor misiunilor diplomatice să mai ofere vreo informaţie. Abia aseară, când se zvonea că răpiţii ar fi fost eliberaţi, MAE a confirmat în sfârşit că un român a fost răpit în Egipt.
I-A TELEFONAT SOŢIEI
Conform presei italiene, unul dintre cei patru turişti care provin din această ţară a apucat să-şi sune soţia cu puţin timp înainte de a fi răpit. El i-ar fi declarat acesteia că la momentul respectiv încercau să campeze în zona Peşterii înotătorilor din Gilf Kebir. Această peşteră, care este cunoscută datorită filmului premiat cu Oscar “Pacientul englez”, poartă acest nume mulţumită picturilor rupestre ce arată oameni înotând. Asta în condiţiile în care Gilf Kebir este zona cu cea mai redusă cantitate de apă de pe suprafaţa Terrei. Gilf Kebir se află în sud-vestul îndepărtat al Egiptului, către graniţa cu Libia şi Sudan. Cea mai apropiată aşezare egipteană este Oaza Dakhla, la circa 600 de kilometri distanţă. În afară de Peştera înotătorilor mai sunt alte trei grote în care se găsesc, de asemenea, superbe picturi rupestre. Din acest motiv, egiptenii au înscris zona pe lista punctelor turistice sub numele de Wadi Sura – “valea picturilor”. (Magda Colgiu)CONTRADICŢII
Unde? Când? Cine? De ce? Nici una dintre aceste întrebări nu a primit ieri un răspuns clar în cazul răpirii celor 11 turişti în Egipt. Informaţiile venite din partea autorităţilor nu au făcut decât să ofere zeci de variante şi ipoteze ale luării de ostatici. Dacă în primele ore s-a vorbit despre o răpire petrecută în zona de sud a Egiptului, în apropierea oraşului Aswan şi a graniţei cu Sudanul, informaţiile ulterioare au dezvăluit o cu totul altă posibilă locaţie: sud-vestul Egiptului, în deşertul Gilf Kebir, lângă graniţa cu Libia. Un al doilea semn de întrebare: momentul răpirii. Dacă autorităţile germane susţineau că turiştii ar fi dispărut vineri, cele italiene afirmau că răpirea ar fi avut loc sâmbătă, iar Ambasada României la Cairo acredita ideea unei luări de ostatici petrecute ieri-dimineaţă. O altă neconcordanţă: naţionalitatea răpitorilor. În primă fază s-a vorbit despre patru bandiţi egipteni, posibil însoţitorii turiştilor, apoi despre sudanezi şi chiar despre cetăţeni din Ciad. Altă contradicţie: suma cerută ca despăgubire. Unele surse vorbeau despre o recompensă de 6 milioane de euro, în timp ce presa italiană susţinea că s-ar fi cerut 15 milioane de dolari.Citește pe Antena3.ro