x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incredibil! Vezi cine se află în spatele manifestaţiei pro-Băsescu programate vineri la Viena

Incredibil! Vezi cine se află în spatele manifestaţiei pro-Băsescu programate vineri la Viena

de Istvan Deak    |    25 Iul 2012   •   06:10
Incredibil! Vezi cine se află în spatele manifestaţiei pro-Băsescu programate vineri la Viena

Un grup de masteranzi din Viena indeamna oamenii pe o retea de socializare sa participe, vineri, la un protest in fata ambasadei Romaniei din Viena. Jurnalistii austrieci de la Die Presse au analizat cu atentie subiectul si au stat de vorba cu cativa dintre organizatori. Acestia isi motiveaza actiunea ca fiind indreptata impotriva Guvernului Ponta, pe care il acuza de 'atacuri fara precedent la adresa institutiilor de baza ale statului de drept'. 'Organizatorul principal este Horea Balomiri, care isi scrie lucrarea de disertatie la Universitatea din Viena. El se considera politolog, filozof, interesat de politica, dar nu membru de partid si acuza Guvernul Ponta ca si-a impus oamenii loiali in toate institutiile relevante ale statului. El explica ca nu este vorba doar despre functia prezidentiala in cele 12 puncte de acuzatie de pe agenda protestului, intre care se regaseste si trecerea prin ordonanta de urgenta a Institutului Cultural Roman in tutela Senatului', noteaza Die Presse.

Horea este sustinut in acest demers de sora sa, Laura Balomiri, nimeni alta decat corespondentul Agentiei Austriece de Presa (APA) si al cotidianului austriac Der Standard. Confruntata cu aceasta situatie, ea a declarat pentru Die Presse ca, 'in calitate de jurnalista', nu putea 'ramane indiferenta la incalcarea statului de drept'. 'Daca marti dimineata ea aparea in calitate de co-adminstrator al grupului de pe Facebook care organiza protestul, in cursul dupa-amiezii numele ei era de negasit', precizeaza Die Presse.

Implicarea corespondentului APA si Der Standard in manifestatia de sustinere a presedintelui suspendat Traian Basescu a fost comentata si de editorialistul Die Presse Michael Laczynski. 'Evenimentele din Romania sunt intregite de diverse actiuni de protest din strainatate, din cate se pare vineri, in fata ambasadei Romaniei din Viena. In echipa demonstrantilor impotriva Guvernului se afla si corespondentul APA la Bucuresti - ceea ce arunca intr-o lumina difuza presupusa obiectivitate si breasla apolitica a formatorilor de opinie', scrie Laczynski.

Ce scrie Laura Balomiri despre Traian Basescu

'Basescu a fost cel care in 2006, in ciuda protestelor vehemente ale Opozitiei parlamentare din acea perioada, a reusit o condamnare oficiala a comunismului ca fiind un regim infractional. El a fost cel care, in ciuda opozitiei puternice, de multe ori chiar din propriul partid, a dispus deschiderea arhivelor Securitatii si interzicerea ocuparii functiilor publice pentru cei care au colaborat cu regimul comunist. Nu pot fi contestate meritele sale in reforma justitiei, primul succes palpabil de dupa 1989 obtinut in lupta impotriva coruptiei. Printre cei afectati s-au aflat si membrii propriului sau partid democrat-liberal, PDL. De mentionat este cazul ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, in care era incriminata indirect si fiica lui Traian Basescu. In ciuda opozitiei din partea PDL, Basescu a solicitat pentru ea o decizie a justitiei. Iacob-Ridzi a fost acuzata ca a folosit bani publici pentru campania fiicei presedintelui, ajunse parlamentar european. Nu in ultimul rand, Basescu a reusit, in colaborare cu premierul de atunci, Emil Boc, si in acord cu FMI, sa evite o catastrofa precum cea din Grecia, prin implementarea unor masuri de austeritate dure, dar esentiale. Urmarile au fost nu doar diminuari salariale si de posturi, ci si un colaps al popularitatii, care s-ar putea dovedi decisiv la referendum', scrie Laura Balomiri, intr-un articol intitulat 'Romania - o democratie de fatada sau o transformare durabila', publicat in data de 22 iulie 2012 de Agentia Austriaca de Presa APA si de cotidianul Der Standard.

×