x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indemnizaţiile pentru mame se vor acorda pentru o perioadă mai scurtă

Indemnizaţiile pentru mame se vor acorda pentru o perioadă mai scurtă

22 Noi 2010   •   13:10

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat astăzi că indemnizaţiile pentru mame nu vor scădea, dar va fi redusă perioada în care statul este dispus să le plătească.


Potrivit acestuia, proiectul pe care guvernul îl va prezenta partenerilor sociali prevede o creştere a primelor pentru mamele care se reîntorc la serviciu, de la 100 de lei cât este acum, la 400 de lei.

"Propunerea noastră este aceea de a nu reduce cuantumul, dar, într-adevăr, sunt propuneri legate de reducerea acestei perioade. Deci cuantumul să rămână între 600 şi 4.000 de lei - nu 3.400, aşa cum este astăzi - şi dorim să propunem o reducere a perioadei, dar în cel puţin cele trei variante: 12, 16 sau 18 luni, în funcţie de gradul de acceptabilitate al societăţii", a declarat, astăzi, ministrul Ioan Botiş.

Premierul Emil Boc spunea în 20 septembrie, că Guvernul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

×