x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îndemnul lui Băsescu a dat roade. România rămâne cu cei mai puţini medici din UE!

Îndemnul lui Băsescu a dat roade. România rămâne cu cei mai puţini medici din UE!

de Robert Veress    |    30 Mai 2012   •   08:45
Îndemnul lui Băsescu a dat roade. România rămâne cu cei mai puţini medici din UE!

Bulgaria are 370 de medici la suta de mii de locuitori. Romania are doar 223 de medici la suta de mii de locuitori. Bulgaria se afla intre primele tari europene din punctul de vedere al personalului medical disponibil, Romania este pe locul 25 din 27, conform Econtext.

Chiar daca situatia nu este cu mult diferita de cea din anul 2008, exista dovezi clare ale involutiei sistemului medical si al exodului medicilor, cu precadere al celor bine pregatiti.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, a declarat, recent, ca un numar de 11.200 de medici au plecat din Romania in ultimii cinci ani, apreciind ca exodul medicilor romani a luat o "tendinta ingrijoratoare".

Astarastoae a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, in perioada 2007-2012, au fost formati 8.600 de medici specialisti, iar in acelasi interval de timp au plecat din Romania 11.200 de medici.

Conform businessday.ro, care citeaza Eurostat, acum patru ani in Romania profesau 47.617 medici, respectiv 222 de medici la 100.000 de locuitori. Dar, numarul medicilor crescuse cu circa 5.300 fata de anul 1999.

Din 2008 incoace, numarul medicilor a ramas constant, raportat la populatie, dar, in realitate, cei 5.300 de medici 'castigati' din 1999 s-au 'pierdut', urmand calea strainatatii, alaturi de ceilalti romani care au plecat la munca in Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Danemarca etc.

30% dintre medicii din Romania au sub 35 de ani. Daca in 1990, numarul studentilor din facultatile de medicina si farmacie era de 20.000, iar numarul absolventilor se ridica la aproximativ 2.500, 17 ani mai tarziu numarul studentilor se dublase, iar cel al absolventilor aproape ca se triplase! Dintre cei 6.633 de absolventi, 823 aveau, in 2007, specializarea Farmacie, iar 5.810 medicina umana.

In 2007, numarul posturilor scoase la concurs in cadrul examenului de rezidentiat a fost de 2.400, iar in 2008 au fost scoase la concurs doar 1.900 de posturi. In schimb, in 2010 au fost puse la bataie 4.000 de posturi de medici rezidenti, pentru a se suplini exodul medicilor experimentati.

Cum a reactionat presedintele tarii la acest fenomen?

'Sunt de acord ca medicii pleaca in strainatate pe salarii mai bune. Cel mai bun lucru a fost liberalizarea pietei muncii. Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Statul roman nu poate sa isi plateasca medicii si profesorii cum merita, asta-i realitatea. Fiecare medic sau profesionist are dreptul sa plece unde este mai bine platit si apreciat. Din pacate, la ora actuala, Romania nu poate asigura salarii si conditii la nivel inalt. Din cate stiu insa, fiecare spital mare are posturile acoperite. Le multumesc celor care se chinuiesc sa munceasca in strainatate si sa trimita bani in tara. Va dati seama ce ar insemna ca, in loc sa trimita bani in tara, sa vina in Romania si sa ceara ajutor social?', a declarat atunci (in august 2010) Basescu, la postul public de televiziune.

Cu zece zile in urma, Basescu si-a reiterat indemnul din 2010. Aflat la Chicago, Basescu a fost intrebat de un tanar informatician ce motive ii poate da seful statului roman sa se intoarca in tara. Replica lui Traian Basescu: 'Va pot da motive sa ramaneti aici!'

In ultimii 35 de ani, Romania a pierdut intre 40 si 50 de miliarde de euro din cauza exodului specialistilor, apreciaza Dragos Rosca, CEO al fondului de investitii Gemisa Investment. Calculul se bazeaza pe faptul ca educatia fiecarui cetatean cu studii medii costa 10.000 euro, iar pentru unul cu studii superioare, costurile ajung la circa 20.000 euro. Or, din momentul in care o persoana pleaca din tara definitiv, investitia in educatia sa nu se mai recupereaza, ci devine un castig pentru tara de destinatie.

Vezi aici clasamantul complet al statelor europene din punct de vedere al numarului medicilor

×