Judecatorii Tribunalului Gorj au decis noaptea trecuta sa-l condamne la 22 de ani de inchisoare pe Gheorghe Avram, adevaratul autor al faptelor pentru care gorjeanul Marcel Tundrea a fost pedepsit pe nedrept. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel. In acest dosar s-a produs cea mai grava eroare judiciara post-decembrista, o greseala recunoscuta de Justitia din Romania.
La 20 de ani de la producerea oribilelor fapte comise asupra unei minore de 13 ani din Pojogeni, respectiv viol si omor, adevaratul autor este condamnat la inchisoare. Judecatorii Tribunalului Gorj i-au aplicat acestuia 20 de ani de inchisoare cu executare, la care au mai adaugat o pedeapsa de 2 ani, pe care Gheorghe Avram o primise recent, intr-un alt dosar de distrugere. In total, Avram are de ispasit 22 de ani de inchisoare, daca sentinta va ramane neschimbata si in urma cailor de atac.
In sala de judecata, la ultima dezbatere din 13 decembrie, procurorul de sedinta a cerut condamnarea la 20 de ani de inchisoare pentru omor calificat, pedeapsa care i-a si fost aplicata autorului la care s-a mai adaugat un spor de 2 ani de inchisoare din alte condamnari ale acestuia.
Sentinta din acest dosar era asteptata de toata lumea, avand in vedere ca aceasta cauza a fost considerata cea mai grava eroare judiciara produsa dupa 1989. O greseala care a fost asumata de Justitia Romana si care a si cerut, de altfel, indreptarea ei.
In acest dosar, in 1992, Marcel Tundrea, pe atunci in varsta de 30 de ani, a fost arestat si ulterior condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru violul si omorul produs asupra minorei, Mioara Gherasie. A efectuat 12 ani de inchisoare din aceasta pedeapsa, timp in care, din spatele gratiilor, si-a strigat permanent nevinovatia, prin miile de memorii trimise procurorilor si presei. In 2004, prim-procurorul Tribunalului Gorj din aceea vreme, Emil Mota, a acceptat revizuirea cauzei si a dispus efectuarea testului ADN in acest caz, proba care l-a scos pe Tundrea din puscarie.
Proba ADN, l-a salvat!
Rezultatul acestuia a aratat ca nu el este autorul oribilelor fapte. La trei ani dupa ce a fost eliberat, Marcel Tundrea a decedat in Sanatoriul Dobrita, ca urmare a bolilor de plamani capatate in spatele gratiilor. N-a apucat sa-si duca dreptatea pana la capat, asa ca Parchetul General a preluat aceasta cauza si, astfel, la trei ani de la deces, Marcel Tundrea, a fost achitat post-mortem.
Din acel moment, a aparut o problema pentru Justitie. Si, totusi, cine era adevaratul criminal si cum mai putea fi el pedepsit? Procurorul sef Marius Iacob, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a preluat cauza. Anchetatorii, coordonati de chestorul de politie Vasile Viorel, procurorii Marius Iacob si Remus Budai, au reusit sa-l descopere si sa probeze vinovatia adevaratului autor, gasind, in acelasi timp, solutia juridica pentru ca prescrierea sa nu intervina in aceasta cauza.
Indreptarea erorii!
La opt luni de la prinderea sa, Gheorghe Avram a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare, dar judecatorii au respins acordarea de despagubiri civile rudelor victimelor.
In 1992, satul Pojogeni era zguduit de o crima comisa asupra unei minore. Mioara Gherasie avea 13 ani, iar parintii o trimisesera la raul Blahnita pentru a spala rufele. Seara, a consatatat ca aceasta nu s-a mai intors si au inceput cautarile. Au descoperit-o sub un pod decedata. Fata era dezbracata, cu pietre indesate in gura, iar cauza mortii fiind asfixia. Medici legisti au constatat ca aceasta fusese initial si violata.
Procurorul care s-a ocupat de acest caz, Ion Diaconescu, a considerat ca o revista porno si o camasa plina de sange gasite la Marcel Tundrea in casa sunt probe suficiente de incriminarea acestuia.