x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Industrie şi artă - Primul targ de obiecte bisericeşti

Industrie şi artă - Primul targ de obiecte bisericeşti

de Daniela Cârlea Şontică    |    29 Apr 2007   •   00:00
Industrie şi artă - Primul targ de obiecte bisericeşti

Pentru prima dată in Romania se organizează un targ de obiecte bisericeşti, la Romexpo, intre 3 şi 5 mai.

Stihare, feloane, patrafire, cărţi de cult, potire şi linguriţe pentru impărtăşit, sfinte vase, acoperăminte pentru acestea, mitre, omofoare, obedniţe, bederniţe, toiage, engolpioane, cruci, icoane, tămaie, smirnă, mir, clopote, candelabre, veşminte preoţeşti, vitralii, mozaicuri, candele, sfeşnice, mobiler bisericesc, cărţi şi reviste de gen. Acestea şi multe altele sunt obiectele de care o biserică şi, implicit, slujitorii ei şi credincioşii nu se pot lipsi. Pe de o parte, slujbele religioase nu se pot săvarşi fără a avea cele necesare şi oranduite in cultul creştin-ortodox, iar pe de altă parte, biserica are un anumit tipic după care este pictată şi impodobită. Iar preoţii nu pot sluji decat imbrăcaţi in mod tradiţional. Astfel de obiecte bisericeşti, precum şi multe pe care nu le-am putut numi aici, pot fi admirate şi cumpărate de la Targul de Obiecte Bisericeşti (TOB), care este unul cu participare internaţională.

Vor fi prezenţi expozanţi din Romania, Grecia, Rusia, Germania, Austria şi Italia. Vor fi clopote făcute de cea mai veche astfel de turnătorie din lume, Grassmayr, Austria (1596), şi de cea mai mare, Pyatcov&Co, din Rusia. Grecii vor aduce decoraţiuni bisericeşti, materiale pentru veşminte, icoane din aur şi argint. Vor fi şi multe obiecte bisericeşti realizate in atelierele Patriarhiei Romane şi in alte părţi din ţară.

SEMNIFICAŢII. Iată cateva repere explicative pentru unele obiecte de care nu aţi auzit sau aţi auzit mai rar.

Epitaful este o panză de in, mătase sau catifea pe care este pictată icoana inmormantării Domnului şi se foloseşte in Vinerea Patimilor, cand este scos din altar şi aşezat pe o masă in biserică. Bederniţa este o stofă preţiosă de formă romboidală, parte a veşmantului arhieresc, care se poartă atarnand pe langă piciorul drept. Engolpionul reprezintă o insignă importantă arhierească, fiind făcută din email şi pe care sunt infăţişaţi Hristos şi Maica Domnului.

Cele materiale, care sunt necesare cultului, par a avea nevoie şi de o industrie pe măsură. Şi chiar aşa este, dar, in acelaşi timp, aceasta este impletită cu arta, intrucat nu oricine şi oriunde poate face un astfel de obiect. La targul acesta vor veni mulţi sculptori de catapetesme, pictori de biserici şi icoane, realizatori de vitralii, constructori de biserici şi arhitecţi, artizani ai veştmintelor preoţeşti. Va fi o ofertă mare de carte, reviste şi CD-uri cu conţinut religios. Evenimentul, organizat de agenţia Media Scai sub binecuvantarea Patriarhiei Romane, se află sub patronajul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, care a fost comerciant de obiecte religioase.
×
Subiecte în articol: observator obiecte bisericeşti biserice