x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

19 Sep 2008   •   00:00

GRIJĂ DE BOBOCI
Cursurile la clasele întîi şi a doua nu vor mai începe înainte de ora opt. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), care a luat această decizie pentru a nu-i suprasolicita fizic şi psihic pe şcolarii mici, a transmis inspectoratelor şcolare judeţene o notă informativă în acest sens. (M.C.)



GRIJĂ DE BOBOCI
Cursurile la clasele întîi şi a doua nu vor mai începe înainte de ora opt. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), care a luat această decizie pentru a nu-i suprasolicita fizic şi psihic pe şcolarii mici, a transmis inspectoratelor şcolare judeţene o notă informativă în acest sens. (M.C.)

MEDITAŢII GRATUITE
Elevii de clasa a VIII-a din Alba-Iulia, cu o situaţie materială precară, primesc meditaţii gratuite. Materiile vizate sînt matematica şi limba şi literatura română. Meditaţiile vor avea loc în cadrul Centrului de Zi “Sfînta Ana” din Alba-Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxă. Centrul de Zi “Sfînta Ana”, care funcţionează în sediul Şcolii Speciale, a fost înfiinţat în urmă cu trei ani şi se adresează copiilor proveniţi din familii modeste, în scopul prevenirii abandonului şcolar şi familial.

CARNAJ PE ŞOSEA
Cinci persoane au murit, iar alta a fost rănită într-un accident la Bacău. Accidentul s-a produs ieri-dimineaţă, după ce Valentin Spătaru (24 de ani), şoferul unei Dacia Logan în care se mai aflau cinci persoane, nu a adaptat viteza într-o curbă, iar din cauza carosabilului ud a pierdut controlul volanului, maşina lovind violent zidul unui pod de cale ferată.

MITREA, LA DNA
Social-democratul Mitron Mitrea a fost ieri la DNA în calitate de martor pentru a da o declaraţie în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2004, în care este cercetat Adrian Năstase. Mitrea a precizat că nu a avut nici o legătură la acea vreme cu campania PSD, că nu a avut nici o funcţie de conducere şi nu i-a putut lămuri pe procurori cu prea multe chestiuni.

MAŞINĂ DISTRUSĂ
Un bărbat a distrus o maşină de lux aruncînd de la etaj molozul rezultat în urma unor lucrări. Resturile de materiale de construcţie au fost aruncate pe geamul apartamentului în curtea blocului şi au căzut pe un autoturism Skoda Octavia, care era parcat în apropiere. Au fost distruse capota şi spoilerul maşinii, paguba fiind evaluată la aproximativ 2.500 de lei. Învinuitul e cercetat în stare de libertate, prejudiciul creat nefiind încă recuperat de păgubaş.

NEPĂSARE LA VASLUI
O şcoală din Vîlcele, unde anul trecut a fost construit un grup sanitar care a costat peste 100.000 de lei, a fost închisă de inspectorat. Construită în 2007, în baza unui program naţional de investiţii care viza alimentarea cu apă şi grupurile sanitare din unităţile de învăţămînt, toaleta şcolii din Vîlcele nu-şi mai găseşte utilitatea, în condiţiile în care, de la începutul acestui an de învăţămînt, unitatea nu va mai funcţiona din cauza numărului mic de elevi.

CEREMONIE AMÎNATĂ
Ceremonialul de sosire a navei-şcoală “Mircea” la Baza Navală Constanţa a fost amînat pentru această dimineaţă. Decizia luată de Statul Major al Forţelor Navale a fost cauzată de vîntul puternic care a împiedicat efectuarea manevrelor de intrare în port. Bricul “Mircea”, aparţinînd Academiei Navale “Mircea cel Bătrîn”, revine în portul militar după efectuarea unui marş de instrucţie de 115 zile.

DEŢINUT EVADAT

Un deţinut din Penitenciarul Bacău a evadat ieri de la locul de muncă aflat sub pază militarizată. Surse din cadrul penitenciarului au declarat, pentru Agerpres, că bărbatul, în vîrstă de 22 de ani, aflat în arest preventiv din mai 2008 pentru furt calificat, lucra la construcţia unei clădiri din preajma unei păduri în zona Măgura. În jurul orei 13:00, el a sărit de pe o schelă şi a dispărut în pădure, deşi gardienii au încercat să-l oprească. Se pare că deţinutul e fratele unui poliţist.

CONFLICT ÎNTRE ROMI

Două persoane au fost rănite în urma unui incident produs între două grupuri de romi. În conflict au fost implicate peste 40 de persoane, căldărari din Lieşti, aflaţi de aproape două luni cu şatra amplasată la marginea satului buzoian Cîndeşti, şi peste 20 de romi ursari din localitate. Conflictul a izbucnit după ce un autoturism din şatra de romi, care transporta o gravidă la spitalul din Buzău, a lovit o căruţă cu localnici. (M.B.)

VOICULESCU VS CNSAS

Activitatea CNSAS va ajunge din nou în atenţia Curţii Constituţionale, după ce Tribunalul Bucureşti a admis ieri o excepţie ridicată de avocatul lui Dan Voiculescu. Este vorba despre soarta deciziilor pronunţate de Consiliu în baza legii iniţiale, declarată neconstituţională în ianuarie anul accesta. Procesul intentat de Dan Voiculescu împotriva deciziei CNSAS de colaborare cu fosta securitate a fost suspendat. (M.P.)

TRANSFĂGĂRĂŞAN
Circulaţia pe Transfăgărăşan a fost blocată ieri, între orele 6:00 şi 12:00, din cauza zăpezii. Maşinile nu au mai putut trece de Bîlea Cascadă, astfel că a fost nevoie de intervenţia drumarilor pentru a reda circulaţiei cea mai înaltă şosea din România. Transportul pe cablu nu a fost afectat. A nins şi în Parîng, iar în zona de creastă vîntul a viscolit zăpada, formînd troiene de 10-20 cm. În Călimani a fost ceva mai călduţ, mercurul din termometre a coborît doar pînă la 1 grad Celsius

TRASEE RATB RELUATE

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat aseară că transportul public între Bucureşti şi judeţul Ilfov va fi reluat imediat după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei prin care Guvernul a aprobat cadrul legal pentru ca acest transport să fie încadrat în categoria transporturilor locale. Condiţie necesară pentru reluarea circulaţiei autobuzelor RATB în Ilfov, sistată în iulie. Oprescu pregăteşte traseele cele mai aglomerate, fluxul zilnic de lucrători între cele două zone fiind de cca. 750.000 de persoane.

LEFURI MARI LA POLIŢIŞTI
Poliţiştii vor beneficia de o creştere de salariu estimată între 10 şi 20 la sută din actualul salariu de bază, de la 1 ianuarie 2009, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată ieri de Guvern. Actul normativ corelează şi nivelul de salarizare între anumite funcţii de conducere (corespunzător ierarhizării stabilite pentru funcţiile publice similare), precum şi coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile agenţilor cu nivelul stabilit subofiţerilor. în Poliţia Română sînt încadraţi 38.000 de agenţi.

RECTIFICARE BUGETARĂ

Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetară din acest an, care vizează alocarea a circa şase miliarde de lei. Cei mai mulţi bani merg la Justiţie (un miliard lei) pentru acordarea salariilor cîştigate în instanţă de magistraţi. Agricultura ia 750 de milioane de lei pentru subvenţii, Transporturile, cca. 360 de milioane de lei pentru Autostrada Bucureşti – Braşov şi centura Capitalei şi Internele primesc 200 milioane lei pentru subvenţionarea energiei termice şi salariile poliţiştilor.

AEROPORT-BUSINESS

Aeroportul Băneasa va fi folosit doar pentru curse tip business şi reparaţii la aeronave, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a cerut măsuri pentru transformarea aeroportului într-unul care să servească întreprinderii Romaero, care este o întreprindere de reparaţii de material aviatic şi, de asemenea, pentru zborurile de tip business, efectuate cu avioane mici, care nu provoacă poluare fonică.

×
Subiecte în articol: observator între