x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

16 Iul 2006   •   00:00
STUDIU - Ortodocsii si greco-catolicii nostri
Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a publicat recent brosura "Relatia actuala dintre ortodocsi si greco-catolici in Romania" (Editura Renasterea), in care sunt analizate problemele existente intre bisericile Ortodoxa si Greco-Catolica din Romania. Concluzia studiului este ca "problema patrimoniala nu este nici pe departe una majora pentru Biserica Unita din Romania. Principala problema cu care aceasta se confrunta este una de identitate". (Daniela Sontica)

PERSECUTII - Epictet si Astion, martiri intru Hristos
Ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei dezlantuite de imparatul Diocletian. Epictet era originar din partile Rasaritului, fiind crescut din frageda copilarie in frica lui Dumnezeu. Avand harul preotiei, el ducea o viata cu totul curata si evlavioasa, putea deschide ochii orbilor, vindeca leprosi, ologi si nu numai. Astion era nepot al senatorului roman Iulian. Fusese pagan, dar intalnindu-se cu preotul Epictet si ascultandu-i cuvintele pline intelepte, se converteste la crestinism, si impreuna se imbarca si pleaca la Halmyris. Comandantului Latronianus i se va raporta ca in oras exista doi straini care au intors pe multi de la cinstirea zeilor. Acesta porunceste ca la apusul soarelui cei doi sa fie arestati si dusi la inchisoare. Cei doi sfinti sunt legati, iar carnea de pe corp le este jupuita cu gheare de fier. Dupa trecerea a 30 de zile de infometare, vazand ca nu ii poate invinge, Latronianus porunceste sa fie scosi afara din cetate si sa li se taie capul. In ziua de 8 iulie i s-a taiat capul mai intai lui Astion, dupa care cel al preotului Epictet. (L.P.)

REUSITA - Tabara de iconografie pentru copii Peste 40 de copii din toata tara participa de saptamana trecuta la cea de-a VIII-a editie a taberei de creatie "Icoana din sufletul copilului" de la Fantanele, judetul Sibiu. Cele mai reusite icoane pe sticla pictate de copii vor fi premiate sambata de Parohia Ortodoxa Romana Fantanele si de Fundatia Culturala Cacova. Sambata, 15 iulie, a avut loc vernisajul picturilor facute de copii. (Loreta Popa)

×
Subiecte în articol: credinta